Fostul preşedinte filipinez, condamnat la închisoare pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal anticorupţie din Filipine a hotărât că Joseph Estrada este vinovat. Fostul lider filipinez Joseph Estrada a fost condamnat ieri la închisoare pe viaţă, în urma unui

Un tribunal anticorupţie din Filipine a hotărât că Joseph Estrada este vinovat.

Fostul lider filipinez Joseph Estrada a fost condamnat ieri la închisoare pe viaţă, în urma unui proces-maraton care a durat şase ani. Tribunalul anticorupţie din Manilla a decis că Estrada va fi consemnat la domiciliu până la noi dispoziţii şi va fi obligat să restituie statului 7,6 milioane de lire sterline şi un imobil.

Personaj controversat pe scena politică filipineză, Estrada, acum în vârstă de 70 de ani, a devenit cunoscut ca actor de cinema, interpretând roluri de tip Robin Hood. 40 de ani mai târziu, în 1998, a câştigat cursa prezidenţială. Timp de 30 de luni, cât s-a aflat la putere, Estrada a interpretat "ultimul şi cel mai important rol al vieţii", după cum însuşi a susţinut. El a fost cel care a inaugurat Ssandiganbayan, tribunalul anticorupţie care l-a condamnat. Joseph Estrada a negat întotdeauna acuzaţiile de corupţie.

Mandatul său prezidenţial a fost "condimentat" de rapoarte privind decizii politice luate la beţie, milioane de pesos pierdute la jocuri de noroc şi bani cheltuiţi cu amante. El a fost îndepărtat de la conducere printr-o revoltă populară susţinută de armată, după ce o procedură de destituire pentru corupţie a eşuat. Estrada a fost înlocuit de vicepreşedintele din perioada respectivă şi actualul şef al statului, Gloria Arroyo.

La câteva luni după revoltă, Arroyo s-a confruntat cu o mişcare importantă de opoziţie, de care Estrada nu a fost străin. La citirea sentinţei de ieri, acuzatul s-a prăbuşit pe scaun, strigând "complot" şi susţinând că este vorba de o farsă. "Acest tribunal special a fost creat pentru a mă condamna (...) După cum ne aşteptam, asta a făcut", a spus el. Avocatul lui Estrada a anunţat că va face apel, exprimându-şi încrederea că Estrada va fi achitat de Curtea Supremă. Circa trei sute de susţinători ai lui Estrada, numit de admiratorii săi şi "Erap", s-au strâns în faţa tribunalului unde au manifestat paşnic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite