Fostul preşedinte chinez, solist la Operă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jiang Zemin a cântat pe scena Marelui Teatru Naţional, construit după placul său Pasionat de operă, fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a fost prima personalitate care a cântat pe scena

Jiang Zemin a cântat pe scena Marelui Teatru Naţional, construit după placul său

Pasionat de operă, fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a fost prima personalitate care a cântat pe scena noului şi modernului teatru naţional din Beijing, care urmează să fie inaugurat la sfârşitul anului, potrivit presei chineze. "Minirecitalul" oferit pe nepregătite a avut loc cu prilejul unei vizite pe care entuziastul iubitor de muzică şi poezie l-a făcut lăcaşului cultural pentru edificarea căruia a pledat.

Ex-preşedintele chinez, Jiang Zemin, care a fost promotorul construirii spectaculosului edificiu al Marelui Teatru Naţional din Beijing, în ciuda criticilor din partea arhitecţilor chinezi conservatori, a marcat prima sa vizită în noul lăcaş de cultură, urcând pe scenă. El a fost mulţumit de felul în care arată clădirea şi a interpretat câteva arii din opera occidentală şi cântece de operă chineze, pentru personalul teatrului, potrivit ziarului "South China Morning Post".

După cum se ştie, Jiang Zemin a deţinut funcţia de preşedinte al Chinei din 1989 până în 2003. El este cunoscut pentru pasiunea sa pentru Verdi. Şi-a demonstrat entuziasmul pentru "bel-canto" în 2001, când a interpretat "O sole mio" împreună cu regretatul Luciano Pavarotti, după ce tenorul italian cântase împreună cu Jose Carreras şi Placido Domingo în Oraşul Interzis.

A recitat din Eminescu

În 2002, Jiang Zemin a cântat la o cină neuitată organizată cu prilejul Forumului Economic Asia-Pacific (APEC), la care a participat preşedintele american, George W. Bush. Cu aceeaşi ocazie le-a invitat la dans pe prima doamnă a Americii, Laura Bush, şi pe Condoleezza Rice, actualul secretar de stat al SUA. În 1996, a interpretat o variantă aparte a hitului "Love Me Tender", lansat de Elvis Presley.

În afară de muzică, ex-liderului chinez îi place să recite poezii, să cânte la pian şi la flaut. Ştie de asemenea să cânte la erhu, un instrument cu două coarde. În urmă cu peste 30 de ani, Jiang Zemin a petrecut un timp (doi ani) în România şi ştie să vorbească destul de bine româneşte. El este un iubitor al literaturii române şi a recitat versuri din Eminescu, în timp ce s-a aflat din nou într-o vizită în ţara noastră.

"Oul" nu este agreat de actualii lideri

Noul edificiu al Marelui Teatru Naţional, proiectat de arhitectul francez Paul Andreu, se află lângă Piaţa Tiananmen din Beijing, la vest de Marea Sală a Poporului. Lucrările de construcţie au început în decembrie 2001 şi s-au încheiat în iunie 2007.

Clădirea cu structură de oţel, acoperită cu sticlă şi panouri de titan, are forma unui ovoid. Edificarea ei a fost decizia personală a lui Jiang Zemin. Actualii lideri chinezi şi cercurile artistice locale nu o agreează.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite