Fostul premier spune adio noului preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blair a trecut Canalul Mânecii pentru a discuta cu noul locatar de la Elysee Toni Blair a început să-şi ia la revedere de la liderii politici ai lumii. La sfârşitul acestei

Blair a trecut Canalul Mânecii pentru a discuta cu noul locatar de la Elysee

Toni Blair a început să-şi ia la revedere de la liderii politici ai lumii. La sfârşitul acestei săptămâni, el s-a întâlnit la Paris cu preşedintele Jacques Chirac, dar şi cu succesorul acestuia, Nicolas Sarkozy.

Atât Blair, cât şi Chirac se pregătesc să părăsească scena politică. Relaţia politică dintre cei doi a fost plină de suişuri şi de coborâşuri, fiind marcată de neînţelegeri şi momente tensionate la nivelul celor două guverne. Un subiect controversat l-a reprezentat războiul din Irak, problemă în care poziţiile celor doi au fost diametral opuse.

Într-una din vizitele anterioare, Blair a fost nevoit să ţină o conferinţă de presă la reşedinţa ambasadorului britanic la Paris, după ce Chirac refuzase o întâlnire la Palatul Elysee. Zâmbetele afişate în timpul întâlnirii de vineri au demonstrat însă că ambii lideri politici au lăsat trecutul în urmă.

Chirac îşi va părăsi funcţia pe 16 mai, iar Blair, pe 27 iunie.

Franţa schimbă macazul

Relaţiile dintre Blair şi Sarkozy au debutat sub auspicii foarte bune.

Francezul, în vârstă de 52 de ani, este un admirator declarat al lui Blair şi al politicii acestuia. După victoria lui Sarkozy din 6 mai, primul-ministru englez l-a felicitat pe noul preşedinte francez ţinând un discurs în engleză şi în franceză.

Blair şi Sarkozy au opinii comune asupra mai multor subiecte de importanţă europeană şi nu numai. Proamericanismul reprezintă un alt element comun în politicile celor doi. Încă din timpul campaniei electorale, Sarkozy a vorbit despre relansarea relaţiilor cu SUA.

Soarta Tratatului Constituţional al UE a reprezentat subiectul principal de dezbatere dintre Blair şi Sarkozy. Au totuşi şi un dezacord: aderarea Turciei la UE, susţinută de Marea Britanie şi profund dezavuată de Franţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite