Documente secrete dezvăluie povestea fostului colonel nazist Adolf Eichmann şi a procesului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenent-colonel al armatei naziste, Adolf Eichmann se lăuda, în Argentina, chiar înainte de arestarea sa de către serviciul de informaţii israelian Mossad, cu crimele de război pe care le-a comis, mărturisind că singura sa eroare a fost că nu i-a ucis pe toţi evreii.

Acum cincizeci de ani, în Ierusalim, începea unul dintre cele mai spectaculoase procese ale secolului al XX-lea - procesul statului israelian împotriva lui Adolf Eichman. Procedurile împotriva fostului lider nazist, care a organizat deportarea a milioane de evrei în lagărele de exterminare naziste, a adus Holocaustul în centrul atenţiei mondiale.

Nu ne-am făcut treaba aşa cum trebuia, a spus Eichman în timpul procesului din Argentina, în 1961.

Documente secrete, publicate de cotidianul german Spiegel, dezvăluie povestea lui Eichmann şi  modul în care guvernul german, condus de cancelarul Konrad Adenauer a încercat să influenţeze procesul acestuia, panicându-se.

image

foto: spiegel.de

Documentele desecretizate dovedesc că Adolf Eichmann ar fi putut fi capturat mult mai uşor, dacă, în 1950, nu i-ar fi fost facilitată plecarea din Germania.

Potrivit acestora, un apropiat al său i-a procurat o identitate falsă, care i-a permis să ajungă în Italia şi, apoi, să părăsească Europa. S-a stabilit în Argentina, unde a lucrat pentru compania Mercedes timp de 10 ani, până la capturarea sa de către Mossad.

image

A fost prins în Argentina, în 1961, de serviciul secret Mossad şi adus în Israel, unde a fost judecat pentru pentru 15 capete de acuzare. În timpul procesului, Eichmann a declarat că singurul lui regret este că nu i-a ucis pe toţi evreii. Ulterior, nazistul a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Mai mult, potrivit unui document al CIA dezvăluit de Spiegel, americanii ştiau exact locul se află ;i pseudonimul pe care îl folosea, dar nu au vrut să intervină, pe motiv că acesta nu făcuse nicio crimă pe teritoriul Statelor Unite.

image

foto: spiegel.de

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite