Fostul şef al MI6 recunoaşte că nu existau dovezi pentru invazia Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Richard Dearlove, fostul director al MI6, care a alcătuit dosarul ce a stat la baza deciziei de a ataca Irakul, recunoaşte că materialul furnizat de el autorităţilor britanice nu justifica o

Richard Dearlove, fostul director al MI6, care a alcătuit dosarul ce a stat la baza deciziei de a ataca Irakul, recunoaşte că materialul furnizat de el autorităţilor britanice nu justifica o astfel de acţiune.

El consideră că guvernul de la Londra s-a folosit de document pentru a-i convinge pe scepticii din parlament să sprijine implicarea Marii Britanii în războiul din Irak.

Fostul şef al serviciilor de informaţii externe a mai declarat că acuzaţiile unor membri ai Administraţiei Bush privind existenţa unor legături între reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă de Ossama Bin Laden, şi preşedintele irakian, Saddam Hussein, erau false.

"Ştiţi la fel de bine ca şi mine că nu este nicio legătură între atentatele din 11 septembrie 2001 şi Irak", le-a mărturisit el participanţilor la o conferinţă privind relaţia dintre mass-media şi serviciile de informaţii, care a avut loc miercuri, la "London Schools of Economics".

Este pentru prima dată când Sir Richard Dearlove, care s-a retras din fruntea MI6 în 2004, vorbeşte în public despre acest subiect. În 2003, au existat zvonuri despre anumite disensiuni între guvernul britanic şi MI6 în ceea ce priveşte dosarul irakian, dar premierul de atunci, Tony Blair, a negat vehement.

De altfel, şi plecarea lui Dearlove de la conducerea serviciului a fost pusă pe seama acestui conflict, chiar dacă Foreign Office a susţinut că motivele retragerii au fost altele. Sir Richard a avertizat că şi alte guverne ar putea folosi informaţii furnizate de serviciile secrete pentru a obţine sprijin pentru o eventuală acţiune militară împotriva Iranului. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite