Foşti lideri ai lumii şi problemele lor cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi foşti înalţi demnitari condamnaţi în ultima vreme sunt în Franţa.

Condamnarea, în decembrie anul trecut, a fostului preşedinte francez Jacques Chirac la doi ani de închisoare cu suspendare pentru „conflict de interese", „deturnare de fonduri publice" şi „abuz de încredere" poate fi considerată un verdict istoric pentru Europa Occidentală. Fostul şef de stat francez a fost pedepsit într-un dosar privind locuri de muncă fictive la Primăria Parisului , din anii '90, când el era primar al capitalei Franţei. Chirac, în vîrstă de 80 de ani, este primul fost preşedinte francez condamnat de un Tribunal corecţional.

Tot la capitolul şefi de stat condamnaţi intră şi fostul preşedinte al Israelului, Moshe Katzav. El a primit, în noiembrie anul trecut, şapte ani de închisoare pentru viol şi a fost încarcerat în închisoarea Maasiyahu,  din Tel-Aviv. Katzav a fost găsit vinovat în două cazuri de viol, victimele sale fiind subordonate ale acestuia pe când era ministru al Turismului. Moshe Katzav a făcut apel la această sentinţă, susţinând că relaţiile sexuale au fost consimţite, dar judecătorii au decis că versiunea fostului preşedinte a fost „plină de minciuni" şi şi-a schimbat depoziţia de câteva ori.

Alain Juppé a revenit în politică

La categoria foşti „premieri" condamnaţi, Franţa este fruntaşă. În ianuarie 2004, Tribunalul de la Nanterre i-a dat 18 luni de închisoare cu suspendare  fostului prim-ministru Alain Juppé, pentru finanţare ilegală a formaţiunii sale politice prin angajări fictive la Primăria Parisului, condusă de Jacques Chirac. Juppé era consilier pe probleme financiare al primarului Chirac. Justiţia i-a mai interzis lui Juppé să deţină timp de un an funcţii publice.  Avocatul lui a declarat că „Tribunalul a vrut să-l elimine din viaţa politică".

image

Edith Cresson, ex-premier socialist al Franţei în 1991-1992 şi apoi comisar european între 1995-1999, a devenit în iulie 2006 primul responsabil european de rang atât de înalt condamnat de justiţie. Curtea Europeană de Justitie (CEJ) a găsit-o vinovată de favoritism atunci când şi-a angajat la biroul său un prieten apropiat, pe Rene Berthelot, dentist de profesie. Pedeapsa a fost destul de blândă, absolvind-o de orice sancţiune pecuniară.

Italia, doi foşti premieri condamnaţi

Din Italia, cazul cel mai răsunător este cel al fostului premier Giulio Andreotti, care în noiembrie 2002, pe când avea 83 de ani, era condamnat la 24 de ani de închisoare pentru complicitate la uciderea unui ziarist, în 1979, de Mafie. Deoarece era senator pe viaţă şi avea imunitate parlamentară, Andreotti nu a făcut nici măcar o zi de închisoare. În urma apelului, în 2003, Curtea de Casaţie italiană l-a achitat .



Bettino Craxi, premier al Italiei între 1983 si 1987, este cunoscut în ţară drept simbol al corupţiei. Amploarea acestui flagel încurajat şi acoperit de Craxi şi Partidul Socialist Italian a fost dezvaluită în anii '90 de o investigaţie a procurorilor milanezi. Craxi a fugit în Tunisia, unde a şi murit, dar a fost judecat şi condamnat la închisoare, în absenţă. Nici fostul premier Silvio Berlusconi nu se simte prea bine, fiind inculpat în mai multe dosare care sunt acum pe rol.

Şi Ucraina şi-a trimis un fost prim-ministru la puşcărie. Iulia Timoşenko, fost premier şi actual lider al opoziţiei, a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, semnarea „în scopuri infracţionale" a unor acorduri în domeniul gazelor cu Rusia cu un prejudiciu de aproape 200 de milioane de dolari, potrivit motivaţiei instanţei din Kiev. Fosta eroină a Revoluţiei Portocalii mai are pe rol două dosare, chiar dacă Timoşenko şi UE acuză autorităţile de la Kiev de „răzbunare politică".

Gyurcsany şi Sanader, la rând

Şi fostul premier maghiar  Ferenc Gyurcsany a fost pus sub acuzare (dar nu condamnat), în octombrie 2011, pentru abuz de putere, în perioada în care se afla la conducerea Guvernului. Fostul premier socialist, a cărui imunitate parlamentară a fost ridicată la mijlocul lunii septembrie anul trecut, pentru a putea fi anchetat, este suspectat că ar fi eliminat competiţia în cazul proiectului cazinoului de la Sukoro, oferindu-i statutul de proiect prioritar al Guvernului.  Un alt fost prim ministru adus în fiecare zi la tribunal, pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie şi abuz de putere, este fostul premier croat Ivo Sanader.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite