Fost ofiţer KGB, otrăvit cu mercur?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la clinica universitară Charité din Berlin au descoperit în sângele lui Viktor Kalaşnikov (58 de ani) – nicio legătură cu creatorul celei mai celebre arme din lume – o cantitate mare de mercur: o concentraţie de 53,7 micrograme la un litru de sânge.

La soţia sa, Marina concentraţia a fost şi mai mare, 56 de micrograme. Frank Martens, specialist în toxicologie la Charité, a precizat că valorile normale ale mercurului în sânge se situează între 1 şi 3 micrograme la litrul de sânge. Poliţia din capitala germană a lansat o anchetă, sub suspiciunea că cei doi soţi ar fi putut fi ţinte ale FSB.

Kalaşnikov a negat vehement ideea că intoxicarea ar fi fost provocată de o alimentaţie improprie. Potrivit unor experţi citaţi de „Tagesspiegel", la o astfel de concentraţie se ajunge după un consum de mercur regulat şi pe termen lung. Stabiliţi în Germania de puţin timp, Viktor şi Marina Kalaşnikov (de profesie istoric) activează în prezent ca jurnalişti.

Trecutul lui Viktor Kalaşnikov este însă unul furtunos.Expert militar, el a fost mult timp colonel în cadrul KGB, fiind considerat unul dintre cei mai informaţi oameni din fosta URSS. După ce a plecat din KGB, Viktor s-a dedicat, printre altele, jurnalismului, criticând politica Moscovei în Cecenia.

În 1997, serviciile secrete i-au promis că va plăti scump refuzul de a infiltra spioni într-o companie petrolieră germană căruia îi acorda consultanţă. Cazul aminteşte de moartea fostului ofiţer FSB Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu la Londra, în 2006. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite