Fonduri de stat pentru camarilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost consilier al lui Vladimir Putin acuză transformarea unui fond de stat într-un "institut de binefacere" pentru apropiaţii preşedintelui rus . Andrei Illarionov, unul dintre

Un fost consilier al lui Vladimir Putin acuză transformarea unui fond de stat într-un "institut de binefacere" pentru apropiaţii preşedintelui rus .

Andrei Illarionov, unul dintre foştii consilieri economici ai preşedintelui Vladimir Putin, susţine că un fond de stat este exploatat în voie de către camarila economică din jurul Kremlinului.

Fondul de Stabilitate, ce a fost creat în 2004 şi care avea ca scop susţinerea bugetului de stat, în cazul unei scăderi a preţului la petrol pe piaţa mondială, a fost alimentat iniţial cu aproape 140 milioane de euro, însă între timp ar fi ajuns la dispoziţia oamenilor de afaceri fideli Kremlinului.

"Fondul de Stabilitate, în forma în care a fost creat, nu mai există. A murit. Acum s-a transformat într-un fond pentru creşterea bogăţiei personale a unor indivizi anume", a declarat fostul consilier economic al preşedintelui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, într-un interviu acordat unui post de radio şi preluat de cotidianul britanic "Daily Telegraph".

Fondul de Stabilitate a fost creat în 2004 şi avea ca singur scop echilibrarea bugetului de stat al Federaţiei Ruse, în cazul în care preţul petrolului ar fi suferit modificări pe piaţa mondială. Illarionov susţine însă că, în prezent, acest fond s-a transformat într-o vacă de muls pentru camarila din jurul preşedintelui Vladimri Putin şi a succesorului său, Dmitri Medvedev.

"În actualele condiţii, crearea unor organizaţii sau fonduri ca acesta, pur şi simplu duce la creşterea averii personale a unor persoane care au ocazia de a se plasa în fruntea structurii de putere din Rusia", susţine Illarionov.


Declinul moral al elitei politice

Illarionov aminteşte şi despre scăderea forţată a acţiunilor la anumite companii de stat, care au ajuns ulterior în mâinile oamenilor de afaceri loiali lui Putin, despre "re-privatizările de catifea", şi pune totul pe seama "declinului moral al elitei politice" de la Moscova.

"Ţara a intrat în una din cele mai periculoase faze din istoria sa, când toate instituţiile statului modern au fost distruse şi nu a mai rămas nimic pe care să ne putem baza", susţine Illarionov. Fostul oficial rus are însă şi veşti bune, el anunţând că această perioadă de criză se va termina "mult mai repede decât îşi închipuie oamenii".

Illarionov a fost forţat să părăsească funcţia de consilier economic al preşedintelui rus, în urmă cu doi ani, deoarece nu împărtăşea "viziunile" economice ale cercurile de la Kremlin. Illarionov este un adept al pieţei libere şi al liberalismului economic şi, implicit, al limitării implicării statului în economie.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite