Focul de artificii, anulat la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În celelalte capitale ale lumii, Anul Nou a fost întâmpinat în linişte De la Sydney la Bagdad, din Paris la New York, pământenii au sărbătorit trecerea în Anul Nou. Memoria unor

În celelalte capitale ale lumii, Anul Nou a fost întâmpinat în linişte

De la Sydney la Bagdad, din Paris la New York, pământenii au sărbătorit trecerea în Anul Nou. Memoria unor violenţe din trecut s-a făcut simţită prin stricte măsuri de securitate în multe ţări.

Artificiile au fost anulate în centrul capitalei belgiene, Bruxelles, unde poliţia a reţinut 14 persoane suspectate că au sprijinit un militant Al-Qaida să evadeze din închisoare, săptămâna trecută. Festivităţile organizate pe întreaga planetă, în noaptea dintre ani, nu au fost umbrite decât de exploziile unor bombe în Thailanda.

Datorită fusurilor orare, Oceania şi Asia au fost primele care au intrat în 2008. Peste un milion de persoane din Sydney au întâmpinat noul an, bucurându-se de spectaculoase jocuri de artificii aruncate spre cer din port. Circa 100.000 de dispozitive pirotehnice au fost "dirijate" de 12 calculatoare.

În Taiwan, în pofida frigului, mai mult de 600.000 de "petrecăreţi" s-au adunat în jurul turnului zgârie-nori Taipei 101, în noaptea dintre ani. La Hong Kong, mii de persoane au sfidat gerul neobişnuit pentru a asista la focurile de artificii trase din portul Victoria.

Un spectacol de artificii de opt minute a reunit 160.000 de persoane pe malul mării, în Singapore. În Malaysia, ţară în majoritate musulmană, ultima zi a sărbătorilor organizate cu prilejul împlinirii a 50 de ani de independenţă a coincis cu intrarea în noul an, sărbătorită cu focuri de artificii. La Karachi (Pakistan), locuitorilor li s-a interzis obişnuita petrecere pe plajă, din cauza măsurilor de securitate luate după asasinarea liderului opoziţiei, Benazir Bhutto.

La Bagdad, primele festivităţi publice după 2003

Pentru China, anul 2008 este sinonim cu Jocurile Olimpice, care vor fi organizate aici, la vară. Cu 220 de zile înainte de Olimpiadă, mii de oameni s-au adunat în jurul Monumentului Millenium din Beijing pentru a vedea focurile de artificii şi spectacolele de dansuri.

În Thailanda, 27 de persoane care se pregăteau să sărbătorească Anul Nou au fost rănite de cinci bombe ce au explodat în oraşul turistic Sungai Kolok.

La Bagdad, unde violenţele fac parte din peisajul cotidian, locuitorii au avut parte de primele festivităţi publice de la invazia americană din 2003. O mulţime de oameni au ieşit în stradă să cânte şi să danseze. Mai mult de 50.000 de moscoviţi au sărbătorit intrarea în 2008: au asistat la un mare concert, au patinat pe gheaţă şi au ascultat clopotul Kremlinului.

În Franţa, circa 400.000 de persoane s-au adunat pe Champs-Elysees să bea şampanie. Berlinul a organizat o mare petrecere, pe trei scene, cu o roată imensă şi peste 100 de standuri de bere la Poarta Brandenburg. Londonezii şi-au dat întâlnire în Trafalgar Square şi de-a lungul Tamisei pentru a asista la focurile de artificii.
Printre ultimele mari oraşe care au sărbătorit Noul An s-a numărat New Yorkul.

Mai mult de un milion de persoane au asistat la un concert cu mari staruri sub o ploaie de confetti. Anul acesta, celebra bilă din Time Square a împlinit 100 de ani. În Brazilia, atât la Rio de Janeiro, cât şi Sao Paulo, peste două milioane de oameni au întâmpinat anul 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite