Flota lui Hitler, găsită în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Submarinele au fost descoperite, după 64 de ani, în largul coastelor Turciei. Pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au pierdut 800 de submarine, scufundate şi distruse în

Submarinele au fost descoperite, după 64 de ani, în largul coastelor Turciei.

Pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au pierdut 800 de submarine, scufundate şi distruse în apele Mării Mediterane.

Surprinzător este faptul că ultimele lor trei U-Boot (submarine, în limba germană) au făcut o călătorie lungă, aproape incredibil de realizat, până în Marea Neagră. Odată ce războiul a fost pierdut, comandanţii lor au primit ordinul să le scufunde, după care să se întoarcă împreună cu echipajul în Germania.

Relicvele a trei submarine germane din cel de-al Doilea Război Mondial, supranumite "Flota pierdută a lui Hitler", au fost găsite aproape intacte. Au stat "ascunse" peste 60 de ani pe fundul Mării Negre, în largul coastelor Turciei. Şeful expediţiei de exploratori care a făcut această descoperire este Selcuk Kolay, un inginer turc de marină. El va prezenta rezultatele temerarei operaţiuni în această săptămână la Plymouth (Marea Britanie).


În voia sorţii, după ce România a întors armele


Kolay a reuşit localizarea submarinelor după ani de căutări, timp în care a intervievat marinari supravieţuitori, a scotocit prin arhive şi a făcut cercetări submarine cu ajutorul sonarelor - detectoare sonice pentru obiecte subacvatice.


Navele, care au făcut parte din cea de-a 30-a flotilă de submarine naziste, au străbătut circa 3.200 de kilometri, din portul german Kiel, de la Marea Baltică, şi până la Constanţa, portul românesc de la Marea Neagră, pentru a ataca flota rusă. În decurs de doi ani, flota germană a scufundat zeci de nave.

După ce, în 1944, România a întors armele împotriva Germaniei, cele trei submarine au rămas în voia sorţii, fără a mai avea posibilitatea de a se întoarce acasă. Strâmtorile Bosfor şi Dardanele erau închise, din cauza neutralităţii Turciei. Hitler a ordonat comandanţilor să le scufunde şi să se întoarcă în ţară cu echipajele.

Ultimul comandant în viaţă

A 30-a flotilă germană de submarine a creat probleme englezilor în timpul războiului. U23 a fost comandat de Otto Kretschmer, supranumit "Otto tăcutul", unul dintre cei mai faimoşi comandanţi ai Germaniei naziste. Ultimul comandant al acestui submarin, Rudolf Arendt, i-a arătat lui Kolay locul exact unde a fost scufundată nava sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite