Fiul lui Voronin, consilier economic la primăria Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte comunist al Republicii Moldova, va fi consilier economic la primăria din capitala Rusiei. Voronin jr, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de peste Prut, anchetat pentru fraudă fiscală, se va ocupa de „optimizarea economiei şi activităţii investiţionale în Moscova“.

Informaţia că Oleg Voronin îl va consilia pe primarul Iuri Lujkov, membru al partidului Rusia Unită, a fost confirmată pentru portalul de ştiri „Jurnal.md" de reprezentantul lui Oleg Voronin la CEDO, Vitalie Pârlog. „Probabil că Oleg Voronin este interesat de anumite afaceri în Moscova sau primarul Lujkov vrea să dinamizeze activitatea sa în Republica Moldova", a comentat Constantin Zatulin, membru important al Dumei de Stat.

Mai citiţi şi:

Trei cetăţeni din Republica Moldova au încercat să treacă ilegal frontiera de stat

Chişinău: tensiuni în Alianţa de guvernare

El nu exclude faptul că decizia primăriei moscovite poate fi o formă de susţinere a lui Vladimir Voronin, posibil candidat al comuniştilor la viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova.

Unul dintre liderii opoziţiei de la Moscova, liberalul Boris Nemţov a lăudat spiritul antreprenorial de care a dat dovadă fiul lui Vladimir Voronin, unul dintre cei mai prosperi şi contestaţi oameni de afaceri de peste Prut.

Anchetat pentru fraudă

În schimb, liderul „Alianţei Moldova Noastră", Serafim Urechean, este sceptic în privinţa angajării lui Oleg la primăria din capitala Rusiei. „Credeţi că o să-l ia primarul Lujkov în calitate de consilier pe cel care a făcut contrabandă în Rusia?", a întrebat retoric politicianul, citat de „Unimedia".

Oleg Voronin este anchetat de Centrul Anticorupţie de la Chişinău pentru fraudă fiscală. Jurnaliştii moldoveni au relatat că de pe cardul omului de afaceri s-au cheltuit peste 60 de milioane de lei, într-un an şi jumătate. Asta în timp ce, Oleg Voronin a declarat la Fisc venituri de 4 milioane de lei.

Voronin jr a respins acuzaţiile, nu s-a prezentat la audierile la Fisc, ba chiar a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la CEDO spunând că nu i se asigură un proces echitabil. Voronin jr, miliardar în dolari, are nenumărate afaceri în Republica Moldova, în construcţii şi imobiliare şi deţine monoplul importului de cereale. Tranzacţiile făcute de stat în vremea regimului Voronin au fost derulate printr-o bancă la cârma căreia se află tot Oleg.

Potrivit jurnaliştilor moldoveni în 1997 Oleg Voronin a vândut în România mii de tone de zahar, care, se pare, proveneau din ajutoarele trimise de Cuba Republicii Moldova. Fiul fostului preşedinte a avut firme şi depozite la Iaşi şi în Vaslui.

Un primar miliardar

Iuri Lujkov, membru influent în partidul premierului Putin, este primar al Moscovei de 18 ani. El este acuzat că facilitează afacerile soţiei sale, cea mai bogată femeie din Rusia (avere de peste patru miliarde de dolari) şi patroana celei mai mari firme de construcţii din Moscova. Lujkov a cerut boicotarea produselor moldoveneşti ca protest faţă de instituirea Zilei Ocupaţiei Sovietice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite