Fiscul britanic „terorizează“ rău-platnicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie oferă lumii întregi imaginea unei societăţi a extremelor: pe de-o parte, febra pregătirilor pentru nunta de miliarde de lire a Prinţului William cu Kate Middleton, pe de-altă parte un fisc disperat să umple visteria statului, care vânează cetăţenii. Iar metodele folosite de Autoritatea pentru Venituri şi Vamă a Regatului Unit (HRMC) fac vâlvă în presa londoneză.

„Daily Mail" relatează că Fiscul britanic se comportă ca un „asasin" în colectarea dărilor către stat. El trimite cetăţenilor scrisori, în care fie ameninţă că va pune sechestru pe bunurile plătitorilor întârziaţi - şi asigură că nu va pregeta să scoată la vânzare televizoarele, laptopurile datornicilor, doar, doar să-şi recupereze banii, fie şantajează contribuabilul spunând că prin neplata impozitelor nu vor mai exista bani pentru sistemul de sănătate şi pentru educaţia copiilor.

Apel la spiritul civic

O astfel de scrisoare, publicată de cotidianul britanic, a iscat valuri de indignare printre parlamentarii de la Londra, care au calificat gestul fiscului drept ,,scandalos" şi „umilitor". Scrisoarea trimisă unui cetăţean care datora statului 2.000 de lire îl avertizează pe acesta că dacă nu plăteşte suma de urgenţă va fi penalizat. „De la ultima scrisoare, pe care v-am trimis-o, cei care înregistrau o întârziere în plata taxelor către stat, şi-au achitat datoriile, contribuind la menţinerea serviciilor esenţiale de care depindem toţi", se arată în documentul care poartă parafa fiscului.

„De la dumneavoastră încă nu am încasat banii. Echipa noastră se concentrează pe reducerea numărului celor care nu-şi plătesc dările către stat, aşa ca dvs. Neplata impozitelor la timp are consecinţe serioase. Trebuie să colectăm aceşti bani, ca să finanţăm spitalele şi şcolile", se mai arată în scrisoarea HRMC.

Destinatarul depeşei este apoi ameninţat că i se va pune sechestru pe bunuri, care apoi vor fi scoase la licitaţie pe mai nimic. „Nu ne place să aplicăm această metodă, pentru că oamenii ne-au spus că este jenant şi pentru că astfel vă va costa mult mai mult să vă acoperiţi datoriile către stat", avertizează fiscul britanic. „Dacă maşina dvs. valorează câteva mii de lire, noi am putea s-o vindem la licitaţie doar cu câteva sute de lire, o plasmă care costă 2.000 de lire, o vom vinde cu 200-300 de lire, iar un laptop de 800 de lire, va fi scos la licitaţie cu circa 100 de lire", se mai arată în scrisoarea autorităţilor.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite