Firma de private equity fondată de candidatul republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney, ar putea fi urmărită penal pentru infracțiuni fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta judiciară a fost declanşată de către Procurorul General din New York, Eric Schneiderman, la cele mai mari companii americane cu capital privat, inclusiv societățile în care candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, a fost membru fondator, fiind controlate dacă au "abuzat" normele de impozitare pentru a reduce mai multe sute de milioane de dolari de obligaţii fiscale, relatează site-ul New York Times.

Știrea bombă are potențialul de a provoca daune serioase posibilului viitor locatar al Casei Albe. New York - firma de private equity la care Mitt Romney a fost membru fondator poate fi urmărită penal pentru infracțiuni fiscale.

Ancheta judiciară declanşată de către Procurorul General din New York, Eric Schneiderman, vizează cele mai mari companii americane cu capital privat, inclusiv Bain Capital, unde Romney a fost membru fondator, suspectate de a fi "abuzat" legislația fiscală cu mai multe sute de milioane de dolari, prin eludarea obligaţiilor fiscale.

"Asta este ceea ce, în Italia, s-ar numi evaziune fiscală și poate duce la o condamnare", comentează site-ul italian republlica. it.

Strategia fiscală - care este privită ca perfect legală de către unii experţi fiscali, agresivă de alţii şi potenţial ilegală de unii - a ieşit la lumină luna trecută, când sute de pagini de documente financiare interne ale Bain Capital au fost făcute disponibile online.

Situaţiile financiare arată că cel puţin 1 miliard de dolari în comisioane acumulate, care altfel ar fi fost impozitate ca venituri ordinare pentru directori de la Bain, a fost transformat în investiţii producătoare de câştiguri de capital, care fac obiectul unui impozit federal de 15%, comparativ cu o rată de top de 35% pentru veniturile ordinare.

Aceasta înseamnă că partenerii Bain Capital au economisit peste 200 milioane dolari în impozite pe venit federale şi peste 20 milioane dolari taxe Medicare.
Citaţiile, despre care directorii au spus că au fost emise în luna iulie, au precedat scurgerea documentelor Bain şi nu par să fie legate de acestea.

Schneiderman, care este, de asemenea, co-preşedinte al unui grup de lucru privind frauda în domeniul creditului ipotecar, numit de Obama, a făcut din combaterea evaziunii fiscale la scară largă o prioritate a primului său mandat.

În calitate de partener retras, Romney continuă să primească profiturile de la Bain Capital şi a avut investiţii în unele din fondurile despre care documentele arată că au folosit strategia fiscală.

Pe lângă Bain Capital, printre companiile care au primit avizele de investigare de către procurorul general Schneiderman, sun nume mari de pe Wall Street: Kohlberg Kravis Roberts & Co, TPG Capital, Sun Capital Partners, Apollo Global Management, Silver Lake Partners.

Dat fiind campania electorală prezidenţială în plină desfăşurare, momentul acestei investigaţii sugerează unor observatori de pe Wall Street, conform New York Times, că ancheta ar putea avea un scop politic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite