Finlandezii dau fiori zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevăraţii finlandezi“ au devenit a treia forţă politică din Finlanda şi ar putea bloca salvarea statelor membre UE lovite de criză. Conservatorii au câştigat alegerile legislative de duminică din Finlanda impunându-se la limită în faţa socialiştilor şi a naţionaliştilor.

„Dragi prieteni, am scris istorie!" a declarat, în culmea fericirii, şeful Coaliţiei Naţionale, Jyrki Katainen, care ar urma să devină următorul prim-ministru. Conservatorii, membri în guvernul aflat pe final de mandat, au câştigat însă o victorie chinuită. Adevărata istorie au scris-o naţionaliştii care au realizat un scor mai mult decât bun. Ei obţinut 39 de locuri în parlament (Eduskunta), faţă de 34 câte deţineau în actualul Legislativ.

Din cele 200 de locuri care urmează să fie ocupate în Parlament, comisia electorală a acordat 44 Coaliţiei Naţionale (conservatori), 42 Partidului Social Democrat (SDP) şi 39 Adevăraţilor Finlandezi (dreapta naţionalistă). Analiştii consideră că rezultatul partidului naţionalist reprezintă o victorie personală a carismaticului lider Timo Soini care a mers pe un discurs populist, eurosceptic vizând problematica şi aşa destul de controvertată privind îngheţarea imigraţiei.

Naţionaliştii vor în guvern

În cazul în care Jyrki Katainen devine prim-ministru, ar putea să fie nevoit să formeze un guvern de coaliţie, din care să facă parte nu numai Social Democraţii, ci şi naţionaliştii. Soini declara că formaţiunea sa speră să obţină cel puţin două posturi în viitorul Executiv. Liderul naţionaliştilor finlandezi a mai spus că vrea să modifice modalităţile de salvare ale Portugaliei. El este, de asemenea, ostil măririi Fondului European de Stabilitate Financiară. Spre deosebire de alte ţări din zona euro, Parlamentul de la Helsinki are drept de veto asupra cererii privind planul de salvare al statelor membre aflate în dificultate, finanţat de Uniunii Europene.

Vezi aici video cu bucuria naţionaliştilor

Nici populaţia nu este prea încântată de această idee. Astfel, potrivit ultimelor sondaje, 48% dintre alegători se opun strict unui ajutor internaţional pentru ţările din zona euro aflate în criză. Pentru alegători „este o greşeală să ajutăm Portugalia şi Grecia, trebuia să le lăsăm să intre în faliment", a declarat un înalt funcţionar din ministerul Finanţelor, citat de „Financial Times Deutschland".

Formaţiunea Adevăraţii finlandezi şi-a construit campania electorală în jurul politicilor eurosceptice şi a cerut desfiinţarea predării obligatorii a limbii suedeze, una dintre cele două limbi oficiale din ţară şi limbă maternă pentru circa 6% din populaţie. Aceste propuneri sunt deconcertante, a avertizat ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, subliniind că „o Finlandă care întoarce spatele regiunii nordice şi Europei ar fi o Finlandă diferită".

Liderul Adevăraţilor Finlandezi, Timo Soini, face parte din Parlamentul European din 2009, când formaţiunea sa a obţinut un rezultat bun la alegerile europarlamentare. El a cooperat cu Partidul Popular Danez, eurosceptic, care a oferit susţinere mai multor guverne minoritare daneze şi a impus legi mai dure privind imigraţia. 

"O Finlandă care întoarce spatele regiunii nordice şi Europei ar fi o Finlandă diferită.''
Carl Bildt ministrul suedez de Externe

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite