Finiş "la fotografie" în alegerile din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timoşenko şi Ianukovici au urcat cu schimbul pe primul loc Alegerile parlamentare de duminică din Ucraina s-au dovedit mai palpitante decât se anticipa, cu răsturnări spectaculoase de

Timoşenko şi Ianukovici au urcat cu schimbul pe primul loc

Alegerile parlamentare de duminică din Ucraina s-au dovedit mai palpitante decât se anticipa, cu răsturnări spectaculoase de scoruri electorale. Politicienii şi alegătorii vor trebui să aştepte probabil până la numărarea ultimului buletin de vot pentru a afla învingătorul.

Un lucru este cert: însumate, procentele taberei "portocalii" - Blocul Iulia Timoşenko plus Ucraina Noastră, fidelă preşedintelui Iuşcenko - se apropie de 50 la sută din voturile electoratului.

După închiderea urnelor de vot, exit-pollurile dădeau învingător Partidul Regiunilor al premierului Viktor Ianukovici, urmat de Blocul Iulia Timoşenko (BIUT). După deschiderea a 75,11% din buletinele de vot, BIUT se plasa pe primul loc, cu 32,40% din voturile exprimate, iar Partidul Regiunilor, pe locul secund, cu 31,84% din sufragii.

Dar, surpriză, după numărarea a 80 la sută din buletine, partidul lui Ianukovici trece pe primul loc cu 32,45%, depăşind cu puţin Blocul Iuliei Timosenko (31,91%). Poziţia a treia era ocupată de formaţiunea fidelă preşedintelui Viktor Iuşcenko, "Ucraina Noastră-Autoapărare Populară", cu aproximativ 15 procente.

Primele contestaţii

Au apărut şi primele contestaţii. Preşedinţia a acuzat, printr-un comunicat de presă, "situaţia anormală" din regiunile din centrul şi estul ţării - fieful pro-ruşilor. Şi Comisia Electorală Centrală vorbeşte despre sabotarea procesului de predare a proceselor-verbale în regiunile Dnepopetrovsk, Doneţk şi Cerkask.

Preşedintele Viktor Iuşcenko a ordonat forţelor de securitate să investigheze întârzierile înregistrate în numărarea voturilor de la legislative în regiunile din est şi sud.

Ianukovici, taxat de ruşi şi mineri

Analiştii ruşi pun rezultatul sub aşteptări al Partidului Regiunilor pe seama faptului că Ianukovici s-a îndepărtat de linia pro-rusă, la comanda consilierilor de imagine americani. "Ianukovici s-a mobilizat mai mult în regiunile din centrul Ucrainei, pe considerentul că la răsărit lucrurile stau bine.

De parcă alegătorii din est ar fi fost nişte saci de cartofi, care stau acolo unde au fost puşi", a apreciat analistul politic rus Aleksei Ivanov. În opinia lui Ivanov, de vină ar fi şi noua imagine a premierului, creată de consultanţii americani. Ianukovici, din campania pentru anticipate, lăsa impresia unui om politic prosper, dintr-o ţară cu economie stabilă, cum ar fi Elveţia sau Germania, iar zâmbetul pe care l-a afişat permanent nu l-a făcut mai simpatic printre mineri.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ două milioane de alegători din regiunea minieră Donbas, fieful lui Ianukovici, nu s-au prezentat la alegeri, ignorând apelul premierului de a participa la un "scrutin crucial". Potrivit unor observatori apropiaţi Partidului Regiunilor, numărul alegătorilor care nu s-au prezentat la vot numai în Donbass depăşeşte de aproape 2,5 ori numărul întregului electorat "portocaliu" din regiunea Lvov şi Ternopol (vestul Ucrainei).

Liderii portocalii se îndreaptă spre o "căsătorie din interes"

Revenirea la guvernare a forţelor "portocalii", cu Iulia Timoşenko drept premier, este foarte probabilă după alegerile legislative din Ucraina, dar experţii au păreri împărţite cu privire la viabilitatea unei alianţe între eroii revoluţiei paşnice din 2004, scrie AFP. "Şansele formării unei coaliţii portocalii şi ale numirii lui Timoşenko drept premier sunt mari", a declarat Ivan Presniakov de la Centrul internaţional de cercetări strategice din Kiev.

Un calcul rapid al forţelor, cu un loc trei pentru partidul Ucraina Noastră al preşedintelui prooccidental Viktor Iuşcenko, sugerează o reunire a echipei care a preluat puterea după revoluţie. În plus, partidele lui Iuşcenko şi Timoşenko au promis înainte de scrutin să formeze o coaliţie guvernamentală în caz de victorie. Angajamentul a fost reiterat după vot.

Dar analiştii de la Kiev nu au uitat ruptura din septembrie 2005 dintre Timoşenko şi Iuşcenko, preşedintele demiţând-o după doar şapte luni de la numire, pe fundalul rivalităţilor şi divergenţelor pe teme economice. "Cred că vom asista la dezacorduri între portocalii peste trei sau patru luni", a spus Presniakov, adăugând că aceste partide "nu au obiective comune".

"Timoşenko este ambiţioasă, vede funcţia de premier ca o trambulină pentru viitoarele prezidenţiale. Cu cât aceste alegeri se vor apropia, cu atât mai mari vor fi problemele dintre Iuşcenko şi Timoşenko", a subliniat el. Primele tensiuni ar putea apărea în cursul negocierilor pe tema formării guvernului, a notat Volodimir Fesenko din Centrul Penta. Cele două partide au semnat un acord legat de atribuirea postului de premier forţei care obţine cel mai bun rezultat la alegeri.

Celelalte protofolii ar urma să fie distribuite egal, dar împărţirea riscă să fie cu probleme. Alţi experţi sunt mai optimişti. Politologul Vadim Karassiov, apropiat de preşedinte, vorbeşte despre "o căsătorie din interes". "Iuşcenko nu are decât o soluţie. Dacă vrea să fie reales la preşedinţie, trebuie să o numească pe Timoşenko premier, altfel va deveni o ţintă în mişcare", a explicat Taras Kuzio, cercetător la Institutul pentru studii europene, ruse şi eurastiace de la Universitatea George Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite