Finanțele WikiLeaks sunt la pământ: pierderi de jumătate de milion de euro într-o săptămână și datorii de 200.000 euro cheltuieli judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După eliberarea sa condiționată, fondatorul WikiLeaks nu are timp de pierdut, deoarece probleme financiare s-au adâncit în zilele petrecute de el după gratii.

În timp ce așteaptă decizia justiției britanice privind o eventuală extrădare în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale, Julian Assange trebuie să găsescă o soluție pentru a opri hemoragia financiară care amenință supaviețuirea site-ului de dezvăluiri.

Unele după altele, serviciul de plată online PayPal, companiile de cărţi de credit Visa şi MasterCard, apoi Bank of America şi banca elveţiană Postfinance au blocat fără preaviz tranzacţiile WikiLeaks şi au închis conturile personale ale lui Julian Assange.

Într-un interviu acordat ziarului Le Monde, Assange recunoaşte că deciziile acestor instituții financiare au avut un impact devastator.

”Graţie mediatizării acţiunii noastre, am început să primim aproape 100 000 de euro donaţii pe zi, în principal sume mici, de la simpatizanți din întreaga lume. Dar această situație nu a durat mult. Băncile au tăiat tot. Într-o săptămână am suferit o pierdere a câştigurilor de aproape 100 000 de euro pe zi, adică în total o jumătate de milion de euro. Or această armă de război ne-ar fi permis să continuăm să funcţionăm timp de cel puţin şase luni. Şi această pierdere creşte zi după zi”, a declarat Assange, pentru Le Monde, preluat de Agerpres.

Omul din spatele site-ului de dezvăluiri WikiLeaks este convins că aceste atacuri financiare nu sunt simple coincidențe, ci o acțiune orchestrată de Washington, care dorește închiderea site-ului după divulgarea documentelor militare şi diplomatice confidenţiale americane.

”Este interesant de văzut cum funcţionează cenzura în Occident. O cenzură economică extrajudiciară, care rezultă din amestecul politicului în multinaţionale. Aceste presiuni se extind la bănci elveţiene, care sunt sensibile la ameninţările americane de reglementare a fluxurilor financiare”, a declarat fondatorul WikiLeaks.

Assange recunoaște că probleme financiare afectează și capacitatea de apărarea juridică a site-ului. ”Fondul de susţinere care serveşte să ne asigure apărarea a fost paralizat. Din generozitate, unii avocaţi muncesc pentru noi benevol, dar alţii trebuie să fie plătiţi. WikiLeaks are o datorie de peste 200 000 de euro cheltuieli judiciare”, a precizat Assange pentru Le Monde.

Acesta a ținut să precizeze că nu este de acord cu atacurile hackerilor asupra instituțiilor financiare care au decis blocarea conturilor WikiLeaks, dar vede în acest lucru un semn al creșterii popularității sale și a susținerii de care se bucură site-ul.

Potrivit acestuia, susținătorii WikiLeaks pot trimite bani prin transferuri bancare în conturile din Islanda şi Germania sau prin mandat poştal la adresele din Anglia şi Australia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite