Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea dura ani de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce preşedintele român Traian Băsescu este optimist în privinţa şanselor României şi Bulgariei de a obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, Financial Times citează surse diplomatice de la Bruxelles care cred că aderarea celor două ţări va dura ani de zile.

"Va fi, mai degrabă, o chestiune de ani decât de luni, până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen. Încrederea în instituţiile judiciare, necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări, nu există acum", a afirmat un diplomat european.

Alte surse diplomatice de la Bruxelles sunt de părere că perspectivele României şi Bulgariei de intrare în zona de liberă circulaţie europeană se diminuează, pe măsură ce guvernele celorlalte state membre UE insistă asupra îmbunătăţirii sistemului judiciar şi impulsionarea luptei împotriva corupţiei.

De altfel, mai multe state membre consideră că România şi Bulgaria nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate în timpul negocierilor de aderare, iar unele chiar s-au plâns după aderarea la UE a României şi Bulgariei, că acestea nu au făcut suficient în privinţa reformării sistemelor judiciare şi a combaterii corupţiei.

În cadrul unei reuniuni pe tema poziţiei statelor membre privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ambasadorul Olandei la UE a declarat că România nu este „stat de drept”. Oficialul a precizat că ţara noastră se confruntă cu mari probleme legate de reforma justiţiei, motiv pentru care Olanda nu crede că România este un "stat de drept".

"O evaluare a situaţiei existente nu este suficientă. Trebuie să ne asigurăm că reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesită un sistem de monitorizare care să funcţioneze până la aderare. Vrem o poliţă de asigurare puternică", a spus ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, citat de Mediafax.

Traian Băsescu, însă, s-a declarat optimist în legătură cu şansele de aderare la spaţiul Schengen în 2011, după adoptarea unui raport pozitiv privind stadiul de pregătire al Bulgariei.

"Vom vedea, până la sfârşitul anului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toată lumea", a afirmat Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în Marea Britanie. "Sperăm că nu vor fi stabilite condiţii suplimentare", a afirmat el.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite