Filmul celei mai sângeroase zi din Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După atentatul cu bombă de la Oslo, teroristul Anders Breivik a pornit liniştit spre insulă.  A tras nestingherit în tot ce i-a ieşit în cale timp de 90 de minute. A ucis cu sânge rece 68 de oameni. Breivik este acuzat de terorism şi va rămâne în arest preventiv opt săptămâni. Mulţimea furioasă a atacat maşina cu care era transportat la audieri.

Anders Breivik a fost audiat ieri, la Oslo, iar judecătorul care se ocupă de caz a hotărât ca acuzatul să fie ţinut opt săptămâni în arest, din care patru la izolare. El este acuzat de acte de terorism, inclusiv de provocarea unei stări de panică. Acuzatul a fost întâmpinat de o mulţime furioasă, care a atacat maşina care îl transporta la audieri.

Citeşte şi:
EXCLUSIV Tragedia a scos la Oslo mai mulţi oameni în stradă decât de Ziua Naţională a Norvegiei

„Trădător sângeros!", au strigat oamenii. Norvegianul, în vârstă de 32 de ani, acuzat că a ucis cu sânge rece 76 de oameni, opt în atacul cu bombă din centrul capitalei Oslo şi 68 pe insula Utoya, ceruse ca audierea sa să fie publică, pentru a-şi explica actele. Poliţia şi procurorii i-au respins solicitarea.

Fratele prinţesei, printre victime

Tristeţea prinţesei Marit pentru fratele mort



Printre cei care şi-au pierdut viaţa pe insula Utoya se numără şi Trond Berntsen (51 de ani), fratele vitreg al prinţesei moştenitoare a Norvegiei, Mette-Marit. Berntsen era ofiţer de poliţie şi se afla pe insula Utoya în momentul atacului. Bărbatul a fost împuşcat în momentul în care încerca să-şi protejeze fiul de 10 ani. La cinci zile după dublul masacru care a şocat lumea întreagă, apar noi detalii terifiante.

Strategia atacatorului

image

Securitatea, întărită în Norvegia



Bomba (fabricată din fertilizatori) a explodat, la Oslo, vineri, în jurul orei15.25, ora locală. Breivik avea două arme la el, când a pornit la drum. La 16.57 (17.57, ora României), ia feribotul către Insula Utoya. La 17.26 sunt raportate primele împuşcături pe insulă, potrivit BBC. Un amănunt macabru: norvegianul avea permis de portarmă pentru vânarea de căprioare. „A început să tragă în lume, mai întâi de pe mal. După 20 de minute, rafalele s-au oprit", povestesc supravieţuitorii citaţi de „Daily Mail". Au urmat zece minute de tăcere după care infernul a reînceput. ­Dintr-un fiord, a apărut atacatorul îmbrăcat în uniformă de poliţist. Era înarmat, iar oamenii s-au mirat, pentru că Poliţia norvegiană nu este, de obiciei, înarmată.

„Breivik a folosit un truc grotesc", comentează „Daily Mail". A început să strige: „Sunt agent antitero. Nu vă mai ascundeţi. Veniţi, aici este o barcă cu ajutorul căreia puteţi pleca de pe insulă". Tinerii au ieşit de pe unde se ascunseseră, crezând că sunt salvaţi. Breivik a deschis atunci focul din nou. Tânărul Thorbjorn tremură şi acum la amintirea acelor clipe. „Şi acum îl văd în faţa ochilor cum îmi ucide prietenii. Nici nu mai ştiu pe câţi dintre ei i-am pierdut", a declarat tânărul. „Am supravieţuit doar pentru că m-am ascuns într-o grotă, în apropierea malului", a mai povestit el. A reuşit să se îndepărteze de atacator şi a înotat pe sub apă.

Apoi, atacatorul a ocolit insula, ajungând într-o zonă în care tinerii stăteau în corturi. Astfel poate fi explicat de ce unii dintre martori au susţinut că au existat doi atentatori. Într-o sală unde trebuia să fie ţinut briefing despre atacul de la Oslo, a apărut şi Breivik. A deschis din nou focul. Helen Kaltenborn (20 de ani) a povestit cum la început a crezut că totul este o glumă. Apoi un tânăr a căzut lângă ea. Fusese împuşcat în ambele picioare şi era plin de sânge. Se târa prin iarbă, ca să scape cu viaţă.

Antitero cu nave de agrement

Un alt tânăr a povestit cum s-a aruncat în apă să scape de furia criminalului şi cum l-a implorat pe acesta să-i cruţe viaţa. L-a împuşcat de două ori, a căzut şi a scăpat pentru că s-a prefăcut mort. În total, teroristul a tras timp de 90 de minute nestingherit. Prima echipă de poliţie a ajuns pe insulă la 18.25. Explicaţia este că forţele de ordine nu au avut la dispoziţie o navă adecvată pentru a ajunge în timp util pe insula Utoya.„Când oamenii şi echipamentele au ajuns pe navă, aceasta a început să se umple cu apă, iar motorul s-a blocat.Barca era mică şi fragilă", a admis un poliţist.

Pe de altă parte, şeful poliţiei din Oslo, comisarul Sveinung Sponheim, a afirmat că unitatea antiteroristă „Delta" s-a deplasat la locul incidentului la bordul unei maşini şi nu cu elicopterul. Singurul elicopter disponibil în acel moment se afla la 50-60 kilometri de Oslo. De la ţărm, forţele antitero au ajuns pe insulă la bordul unor ambarcaţiuni de agrement, călătoria durând mai bine de 16 minute. La cinci minute după debarcarea poliţiştilor pe insula Utoya, agresorul Anders Breivik s-a predat fără să opună rezistenţă. Asupra sa au fost descoperite o armă automată Ruger Mini14 şi un pistol Glock. Potrivit unor medici, citaţi de BBC, atacatorul ar fi folosit gloanţe speciale, care se dezintegrează în corp şi provoacă leziuni interne maxime.

image



Legăturile lui Breivik cu România

Autorul atacurilor de la Oslo, Anders Behring Breivik, îşi crease, în 2002, o companie IT care la un moment dat avea şase angajaţi, în România, Norvegia, Rusia şi Indonezia. Dincolo de faptul că îl consideră pe Vlad Ţepeş „un geniu", Breivik face mai multe trimiteri la România în manifestul său postat pe internet. „În cursul unei conversaţii pe care am avut-o cu o doamnă care a crescut în timpul dictaturii comuniste din România, am ajuns la concluzia că occidentalii au creierele spălate de principiul corectitudinii politice şi multiculturalismului, aşa cum se întâmpla în comunism", scria norvegianul. El aminteşte de deportările din Bărăgan, efectuate în anii 1950 de fostul regim comunist din România, al căror scop era „purificarea Banatului: alungarea germanilor, sârbilor şi aromânilor". Breivik îşi dorea şi o naţiune a ţiganilor, amintind că, după Spania, România are cea mai bogată comunitate de rromi din Europa.

Ungaria - ţara preferată a teroristului

image



Cel mai bun prieten al teroristului, Peter, este ungur  din Norvegia, cu care a fost la Budapesta de două ori. I-au plăcut unguroaicele, pe care le consideră „focoase". Probabil că de la acest prieten a aflat date despre Ioan de Huniade care i-a învins pe turci la Belgrad şi a oprit astfel expansiunea otomană. Breivik  aminteşte şi de mişcările de extremă dreapta - MIEP, Jobbik şi Mişcarea de Tineret a celor 64 de Comitate (iredentistă). El se plânge că în ideologia lor nu se regăseşte antiislamismul sau limitarea imigraţiei. Apreciază că Ungaria şi Cehia sunt centre ale crimei organizate. E.G.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite