Filat şi Smirnov, întâlnire în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul separatiştilor transnistreni Igor Smirnov vor avea astăzi o întrevedere informală în oraşul bavarez Bad Reichenhall. Presat şi de Germania, şi de Rusia, Smirnov ar putea discuta cu Filat despre reluarea negocierilor. Experţii sunt însă sceptici.

În ajun, şeful Guvernului de la Chişinău a declarat că va discuta cu Smirnov despre eliberarea tânărului Ilie Cazac (n.r. - întemniţat pentru „trădare de patrie" şi „spionaj în favoarea Republicii Moldova"), reluarea negocierilor în formatul oficial „5+2", reconectarea telefoniei fixe între cele două maluri ale Nistrului şi despre reluarea circulaţiei trenurilor marfare. După două întâlniri pe Stadionul Sheriff din Tiraspol, denumită de experţi „diplomaţia fotbalului", Filat este încrezător că întâlnirea din Germania va crea condiţiile necesare pentru ca, pe 22 septembrie, la Moscova, să fie reluate negocierile oficiale.

Întrevederea programată în după-amiaza zilei de astăzi are loc în cadrul conferinţei pentru întărirea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol ce are loc în oraşul Bad Reichenhall, sub auspiciile OSCE şi ale preşedinţiei Lituaniei în OSCE. Discuţiile au început ieri, cu participarea grupurilor de lucru. „Am o doză de optimism şi văd că există suficiente condiţii atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, care ar facilita luarea unei decizii pozitive", a declarat Eugen Carpov, vicepremier pentru Reintegrare, pentru postul de radio „Europa liberă".

„Întâlnire de conjunctură"

„Este vorba despre o întâlnire de conjunctură. Au coincis mai mulţi factori de ordin politic la Chişinău, Tiraspol, Bruxelles şi la Moscova şi aceasta a făcut posibilă întrevederea. Vor fi făcute nişte tatonări, nimic mai mult", spune analistul politic Anatol Ţăranu. Acesta mai susţine că întâlnirea nu va aduce schimbări spectaculoase. „Este foarte puţin probabil că se va întâmpla ceva important din simplul motiv că nu se ştie dacă Smirnov va rămâne lider în regiunea transnistreană", afirmă Ţaranu. De aceeaşi părere este şi Grigori Volovoi, preşedintele Centrului pentru Protecţia Drepturilor Omului din Tighina. „Probabil se va decide soarta lui Ilie Cazac, subiect foarte mult discutat între Chişinău şi Tiraspol. Din câte cunosc, Cazac a cerut graţierea de la Smirnov", a punctat Volovoi.

Smirnov, în dizgraţiile Moscovei

Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană de la Chişinău, consideră că „întrevederea reflectă eforturile OSCE sub preşedinţia Lituaniei, care ştie ce înseamnă spaţiul ex-sovietic". „Maximum la ce ne putem aştepta este că poate fi eliberat Ilie Cazac şi să fie restabilită telefonia fixă, dar esenţa lucrurilor rămâne neschimbată. Igor Smirnov este un criminal de stat a cărui funcţie este de a nu admite ca Republica Moldova să fie un stat suveran şi independent", mai spune analistul politic.

Comuniştii moldoveni au criticat ultimele mişcări ale lui Filat în problema transnistreană. „În decembrie vor avea loc aşa-numitele alegeri prezidenţiale în Transnistria şi această vizită înseamnă susţinerea Uniunii Europene pentru unul dintre candidaţi. Este vorba de domnul Smirnov şi legalizarea regimului lui", a spus deputatul comunist Grigore Petrenco. Colegii lui de partid sunt mai duri în declaraţii şi spun că Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău împreună cu Smirnov pregătesc o despărţire după exemplul Serbiei şi Muntenegrului.

Ideea sprijinului pe care l-ar putea obţine Smirnov de la UE este dezbătută aprins în presa rusă. „Pierzând susţinerea Moscovei, fără îndoială Smirnov va încerca s-o caute în Europa. Pentru el este o mare realizare. Nu ştim dacă acelaşi lucru înseamnă şi pentru Europa", a declarat pentru „Vocea Rusiei" Vladimir Bruter, expert la Institutul internaţional de cercetări socio-umane şi politice.

Un lucru este însă cert: Smirnov nu mai este dorit de Kremlin. „Astăzi activismul Federaţiei Ruse constă în schimbarea lui Smirnov. Dacă aceasta se va întâmpla şi dacă noua conducere de la Tiraspol va fi mai constructivă este posibil se înregistrăm progrese. Dar până acolo mai este mult timp", a mai spus Vladimir Bruter. Potrivit experţilor ruşi, Germania consideră ca ea este cea care trebuie să mişte din loc problema transnistreană, care se află într-un punct mort de 20 de ani. 

"Am o doză de optimism şi văd că există suficiente condiţii atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, care ar facilita luarea unei decizii pozitive.''
Eugen Carpov vicepremier pentru Reintegrare

Cinci ani pentru oficializarea tratativelor

Întâlnirea din oraşul bavarez este a treia din acest an într-un format neoficial. La tratativele pentru deblocarea conflictului transnistrean participă şi reprezentanţii OSCE, ai Rusiei, Ucrainei, UE şi cei ai SUA. Preşedinţia lituaniană a OSCE şi-a propus ca, până la finele anului, să fie reluate negocierile în format oficial. Tratativele oficiale în formatul „5+2" sunt blocate din 2006, după ce Transnistria a refuzat să mai participe la masa de discuţii. De atunci au loc câteva întâlniri neformale pe an, încercându-se oficializarea lor.

Tratament preferenţial

La ultima reuniune, care a avut loc la Moscova, la 21 iunie, negocierile au fost suspendate pentru că niciunul dintre participanţi nu i-a putut convinge pe liderii separatiştilor să oficializeze tratativele. „Au fost multe discuţii dar până la încheierea şedinţei nu am reuşit să-i convingem pe reprezentanţii Tiraspolului să adoptăm o declaraţie comună. Am  decis că runda de la Moscova nu a fost încheiată, ci suspendată. Vom reveni într-o perioadă apropiată cel mai probabil tot la Moscova", a declarat atunci Eugen Carpov, vicepremierul pentru Reintegrare.

Potrivit oficialului moldovean, transnistrenii vor să condiţioneze reluarea tratativelor printr-un tratament special pentru agenţilor economici transnistreni. Atât Chişinăul, cât şi OSCE-ul au spus că reluarea negocierilor nu trebuie să fie condiţionate. Eugen Carpov a menţionat că businessmenii transnistreni care s-au înregistrat în Moldova pot beneficia de acordurile economice cu UE, iar mulţi dintre ei exportă 100% din produse pe piaţa comunitară.

Cât despre proiectele de federalizare vehiculate în presă, Carpov a afirmat că acestea sunt simple speculaţii. „Azi nu există niciun document de acest fel pe care să se discute. Nici Rusia, dar nici Germania nu a prezentat aşa ceva. Mai întâi să convenim oficializarea discuţiilor, după care vom ajunge şi la statutul regiunii, dar acesta nu poate fi altul decât parte a statului integru Republica Moldova", a spus Carpov.

Interdicţie de  a călători în UE

Liderii separatiştilor transnistreni au din 2003 restricţii de circulaţie în spaţiul Uniunii Europene. Periodic, UE prelungea aceste restricţii pentru 17 funcţionari de la Tiraspol „pentru atitudinea inflexibilă, necooperantă şi neconstructivă la negocieri". Din 2010, UE a suspendat restricţiile pentru anumite persoane. Este prima dată când Smirnov ajunge oficial în spaţiul UE.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite