Filat dă un ultimatum colegilor de coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece zile de consultări cu societatea civilă, premierul liberal-democrat Vlad Filat a venit marţi seară cu o serie de propuneri către partenerii de guvernare, care ar duce la „resetarea funcţională" a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

Filat vine cu două soluţii pentru depăşirea crizei politice: găsirea unei candidaturi de compromis la funcţia de şef al statului sau amendarea Constituţiei prin vot solidar, astfel încât preşedintele ţării să fie ales de popor. „Întreruperea dialogului cu opoziţia a fost o mare greşeală a Alianţei, suntem datori să găsim un compromis", a spus acesta.

Şeful Executivului s-a plâns că ar fi obstrucţionat de colegii de coaliţie: „Guvernul nu se confruntă cu o opoziţie din partea comuniştilor, ci din partea membrilor de coaliţie. Nu avem o alianţă din trei partide, ci o alianţă în alianţă". Premierul a respins zvonurile că ar vrea o altă coaliţie sau alegeri anticipate, care ar fi „un dezastru pentru Republica Moldova".

„Mafia, şi nu PCRM, este un pericol"

Vlad Filat a promis că va lupta până la capăt pentru a stârpi „schemele frauduloase din întreprinderile de stat, create în timpul guvernării anterioare de persoane care se află acum la conducere". „Pericolul nu este comunizarea, ci mafiotizarea ţării. Dacă nu vom opri orice tentativă de mafiotizare, nu vom avea niciodată o Moldovă fără sărăcie şi nu va veni niciodată  timpul să ducem schimbarea până la capăt", a spus liderul Partidului Liberal Democrat. Premierul a sugerat că îşi va da demisia dacă nu va fi auzit: „Respingerea acestor solicitări înseamnă că Guvernul nu are sprijin şi voi lua deciziile care se impun".

Voronin, pe aceeaşi undă cu Filat

Liderul comunist a ieşit ieri în faţa presei cu noi critici la adresa guvernanţilor. „Poate i-a ajuns cuţitul la os, sper că este sincer", a adăugat fostul preşedinte. Voronin a fost de acord cu Filat că în ultimii doi ani guvernarea a ignorat opoziţia şi s-a arătat gata să participe la negocierile pentru alegerea şefului statului. În acelaşi timp, el a reiterat că Partidul Comuniştilor nu-şi doreşte modificarea Constituţiei şi nici pe Marian Lupu în fotoliul de şef al statului.

De cealaltă parte, colegii de coaliţie i-au amintit lui Vlad Filat de Acordul de constituire a coaliţiei de guvernare, prin care liderul democrat a fost desemnat candidat la funcţia de preşedinte al ţării. „Nimic nou sub soare. Filat a spus lucruri cunoscute de noi de toţi, că nu vrea să voteze preşedintele", a menţionat, la rândul său, Mihai Ghimpu. Liberalul i-a sugerat premierului să lase învinuirile şi să se apuce de lucru: „Este o vorbă la sat: dacă umbli cu coasa pe umăr, nu înseamnă că ai cosit iarba". Unii comentatori politici susţin că apelul premierului este o acţiune de PR, în urma căreia comuniştii ar putea reveni la putere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite