Filat: guvern până la Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova Renumărarea voturilor nu a adus nicio schimbare în rezultatele alegerilor. Premierul Vlad Filat a apreciat, ieri, la Bruxelles, că va fi formată o coaliţie proeuropeană până la 28 decembrie, când va fi convocat noul Parlament.

Renumărarea voturilor cerută de comunişti nu a adus schimbări în rezultatele obţinute de partidele politice la alegerile anticipate din 28 noiembrie din Republica Moldova.

„Nu se observă mari schimbări. Diferenţele sunt de ordinul a câteva sute de voturi", a declarat Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale. Nici numărul de mandate distribuite fiecărui partid nu s-a schimbat. Astfel, comuniştii au rămas cu 43 de mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 32 de mandate, Partidul Democrat - 15 mandate şi Partidul Liberal - 12 mandate.

Citiţi şi:

Premierul moldovean Vlad Filat pleacă la Bruxelles

Datele verificării rezultatelor alegerilor urmează să fie anunţate astă-seară sau mâine dimineaţă, după ce la CEC vor sosi toate procesele verbale în original.

„Procedura a fost profanată"

Renumărarea cerută de comunişti şi satisfăcută de Curtea Constituţională a costat statul aproape un milion de dolari. Pe parcursul unei zile, membrii birourilor electorale au recalculat buletinele din sacii sigilaţi.

În ziua renumărării voturilor, Partidul Comuniştilor a declarat că „procedura a fost profanată" de autorităţile electorale. „CEC este complice la fraudele în masă deoarece nu ne-a permis accesul la listele electorale", a acuzat deputatul comunist Grigore Petrenco.
Secretatul CEC a menţionat că fotografierea, copierea sau transcrierea listelor electorale, aşa cum au pretins comuniştii, este interzisă de legislaţia în vigoare.

Intervenţia de la Bruxelles a premierului moldovean a fost una aşteptată şi a făcut sală plină, în condiţile în care ţara sa se află în central unei adevărate competiţii ruso-europene pentru câştigarea influenţei.

Negocieri intense

Chişinăul a fost vizitat recent de ministrul de Externe suedez Karl Bildt şi de cel polonez Radek Sikorski - statele iniţiatoare ale Parteneriatului Estic - dar şi de preşedintele PE, Jerzi Buzek. Aceştia au susţinut instalarea unui guvern pro-european în Republica Moldova. De partea cealaltă, Moscova l-a trimis în capitala Republicii Moldova pe şeful Administraţiei Prezidenţiale, Serghei Narîşkin, pentru a forţa o alianţă comunişti-democraţi.

Premierul de la Chişinău a afirmat joi, la Bruxelles, că negocierile intense de după alegerile din 28 noiembrie se vor sfârşi prin formarea unei coaliţii guvernamentale pro-europene, până la 28 decembrie, data convocării noului Parlament. Filat a admis că discuţiile sunt dificile şi că viaţa într-o coaliţie nu e deloc una uşoară dar că, până la urmă, partidele au interesul comun de a guverna cu succes.

„Există un şir al relaţiilor personale, care merge de la bine la rău. La un capăt sunt soţia, copiii. Apoi fraţii, familia, apoi prietenii, colegii. Vin apoi partenerii de afaceri, apoi competitorii, adversarii, duşmanii, duşmanii de moarte şi, în sfârşit, partenerii de coaliţie. Cu toate acestea, trebuie să lucrăm într-o coaliţie", a spus Vlad Filat. ; Ovidiu Nahoi

"Nu se observă mari schimbări. Diferenţele sunt de ordinul a câteva sute de voturi."
Iurie Ciocan
secretar CEC

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite