Fierbe Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce ascunde moartea ambasadorului american în Libia.

Manifestaţii violente au avut loc, în ultimele zile, în mai multe ţări musulmane din Orientul Mijlociu şi Asia, împotriva filmului considerat insultător la adresa islamului. Mai multe state asiatice musulmane au întărit securitatea în preajma misiunilor diplomatice americane.

Din păcate, în Libia revoltele s-au soldat chiar cu moartea ambasadorului SUA şi a altor patru americani. Acest caz aruncă o umbră asupra relaţiilor dintre Statele Unite şi democraţiile fragile înfiripate după primăvara arabă, scrie revista „Foreign Policy". Autorităţile americane nu exclud ca uciderea diplomatului american la Benghazi să fie o răzbunare a organizaţiei al-Qaida pentru uciderea, zilele trecute, a unui lider al său. Teroriştii ar fi profitat de protestele declanşate de filmuleţul jignitor la adresa profetului Mahomed.

Răzbunarea Al-Qaida

„Atacul militar asupra consulatului american din Benghazi nu trebuie privit ca parte a protestelor faţă de controversatul film «The Innocence of Muslims», care a jignit Islamul. Noi credem că atacul asupra consulatului a fost un atentat terorist bine pus la punct şi care, având alt scop, s-ar fi produs indiferent dacă avea loc sau nu o demonstraţie", spun experţii reputatului centru de studiere a terorismului Quilliam Foundation din Londra, citaţi de „Der Spiegel".

Obiectivul ar fi fost răzbunarea morţii liderului al-Qaida Abu Jahja al-Libi, ucis în iunie de dronele americane.  Oficiali americani sub protecţia anonimatului au confirmat că ambasadorul şi ceilalţi trei americani ucişi au fost izolaţi într-o aripă a ambasadei care ardea, ceea ce pare să confirme acest scenariu. Ambasadorul Cristopher Stevens, ucis marţi seara în atacul asupra consulatului american de la Benghazi, a susţinut cu pasiune revolta populară împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Protestatarii care au atacat consulatul american din Benghazi fac parte din brigada Ansar Al-Sharia, o mişcare ultraconservatoare cunoscută pentru vandalizarea unor locuri sfinte sufite, care aparţin unui curent islamic moderat.

Gruparea a încercat să submineze şi noul guvern libian ales democratic, pe care îl consideră insuficient de islamic, scrie Sharron Ward într-o analiză pentru revista „Foreign Policy". În opinia sa, salafiştii recurg la asemenea acte pentru a contracara efectele alegerilor care nu le-au dat câştig de cauză şi au făcut din Libia un stat secular. Scopul lor final este de a exploata slăbiciunea noilor autorităţi - în special a Parlamentului - înainte ca acesta să devină prea puternic.

Ultraşii şi salafiştii, agitatorii din Egipt

În Egipt, protestele antiamericane i-au avut în prim-plan pe suporterii fanatici ai echipelor de fotbal, supăraţi de amânarea campionatului intern cu o lună din cauza atacului lor asupra sediului Federaţiei de Fotbal, dar şi pe salafişti, al căror partid Al-Nour a devenit a doua forţă din Parlamentul egiptean dizolvat în prezent.

„Atacarea ambasadei din Cairo a fost o demonstraţie de forţă a salafiştilor îndreptată către preşedintele Morsi, pe care aceştia îl consideră prea pro-american", scrie revista germană „Der Spiegel". Potrivit jurnaliştilor germani, unul dintre conducătorii atacului a fost Mohammed al-Zawahiri, fratele liderului al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, eliberat din închisoare după înlăturarea de la putere a lui Mubarak.

Instigatorii din America

Dar cauzele atacurilor şi protestelor din Libia şi Egipt nu pot fi reduse doar la acţiunile salafiştilor. Producătorii filmului în care profetul Mahomed este denigrat sunt la fel de vinovaţi, scrie publicaţia germană. Pe de altă parte, SUA au anunţat că ucigaşii ambasadorului vor fi pedepsiţi.

Washingtonul a trimis o echipă de aproximativ 50 de puşcaşi marini specializaţi în lupta antiteroristă în Libia,  iar două distrugătoare se îndreaptă către coastele libiene. De asemenea, preşedintele Barack Obama a ordonat revizuirea măsurilor de securitate din jurul tuturor misiunilor diplomatice americane. 

Vigilenţă

La Ambasada României din Libia s-au luat măsuri pentru protecţia sediului misiunii diplomatice, după ce la Benghazi au fost ucişi mai mulţi diplomaţi americani. Ministerul român de Externe a precizat că diplomaţii români din Libia sunt instruiţi acum să acţioneze în situaţii de risc şi ce procedură să aplice în cazul unui atac direct asupra misiunii României.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite