Fief al Fidesz la Băile Tuşnad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Băile Tuşnad s-au încheiat lucrările celei de a 21-a ediţii a Universităţii de vară de la Balvanyos – o creaţie a Fidesz, născută în anii 90 dintr-o idee a politicianului ungur Zsolt Nemeth, secretar de stat la Ministerul ungar de Externe.

 Fiind de inspiraţie Fidesz, organizatorii din România ai evenimentului au fost maghiarii opuşi politicii UDMR-ului. În mai mulţi ani, liderii UDMR au boicotat evenimentul.

Universitatea a reprezentat şi o platformă pentru prezentarea ideilor liderului Fidesz, Viktor Orban, aflat fie la guvernare, fie în opoziţie. Sunt invitaţi şi oameni politici români şi astfel a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu să participe, pentru a doua oară, la acest eveniment.

Autonomia - dezbătută la fiecare ediţie

În urma succesului electoral al Fidesz, în acest an, la lucrări au ajuns jumătate dintre miniştrii guvernului Orban, iar problema autonomiei a fost ridicată nu numai de Tökes, dar şi de Zsolt Semlyen, vicepremierul cabinetului Orban, sau de Zsolt Nemeth.

„Nu dorim decât privilegii care au fost acordate în alte ţări ale UE, în limite constituţionale. Pentru maghiarii care trăiesc dispersaţi, aceasta înseamnă autonomie culturală, iar pentru cei care trăiesc în bloc - autonomie teritorială. Nu suntem mai prejos decât alte popoare", a declarat Semlyen, citat de cotidianul „Magyar Hirlap".

De altfel, autonomia a figurat în program, sub diferite forme în fiecare an. În 2004, scrie cotidianul „Népszava", Orban declara că „starea democraţiei române nu justifică accesul rapid al ţării la Uniunea Europeană", subînţelegând aici respingerea de către forurile româneşti a ideii de autonomie pentru maghiari.

Anul acesta, premierul Ungariei a evitat să abordeze  subiectul, însă a susţinut „pieirea capitalismului occidental care s-a distanţat de valorile sale morale iniţiale" şi necesitatea reorientării spre Est,  a reevaluării relaţiilor cu Rusia.

Politică şi... distracţie

 Manifestarea de la Tuşnad nu s-a limitat numai la dezbateri politice. Pentru atragerea unui număr mare de tineri se organizează concerte, spectacole şi baluri.

Mulţi participanţi au afirmat că orientarea manifestării s-a schimbat anul acesta, evenimentul devenind mai puţin politizat. Câţiva tineri au declarat că nici măcar nu i-au recunoscut pe oamenii politici participanţi, fiind veniţi să asculte concerte. 

„Este bine că oamenii politici care vin aici se relaxează. Într-una dintre seri am dansat cu Zsolt Nemeth, puţin ameţit", a povestit o doamnă venită de la Cluj, citată de „Népszava".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite