Fidesz îşi subordonează Curtea Constituţională?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O iniţiativă legislativă a Fidesz cu privire la o nouă modalitate de desemnare a membrilor Curţii Constituţionale ar putea duce la aservirea acestei instituţii partidului de guvernământ, apreciază jurişti unguri şi numeroase ONG-uri de apărare a drepturilor omului.

Astfel, potrivit autorilor iniţiativei - doi deputaţi Fidesz - judecătorii pentru Curtea Constituţională ar urma să fie propuşi de o comisie formată din opt persoane. Aceasta ar fi alcătuită din cinci deputaţi ai partidului de guvernământ şi trei ai opoziţiei. Potrivit actualei Constituţii, comisia este formată din câte un reprezentant al partidelor parlamentare.

Iniţiativa legislativă va fi prezentată Parlamentului peste câteva zile. Opoziţia va fi lipsită practic de posibilitatea de a decide în privinţa alegerii judecătorilor , în condiţiile în care Fidesz deţine majoritatea.

Organizaţii ale societăţii civile au protestat, afirmând că noua propunere va submina independenţa Curţii şi ar face inutile orice fel de negocieri sau înţelegeri cu privire la opiniile diferite ale partidelor.

În consecinţă, au afirmat jurişti constituţionali, partidul de guvernământ va avea posibilitatea să modifice Constituţia aşa cum vrea şi cum îi convine.Comisia Helsinki din Ungaria şi-a manifestat de asemenea îngrijorarea, apreciind că Fidesz, „profitând de majoritatea parlamentară, se pregăteşte să dea o nouă lovitură statului de drept", scrie Nepszabadsag.

Reprezentanţi ai societăţii civile i-au cerut preşedintelui Laszlo Solyom să-şi exercite dreptul de veto, atunci când se va vota.

Fidesz scapă şi de preşedinte

După dezbateri furtunoase, Fidesz a decis ca la 29 iunie să-l nominalizeze ca preşedinte pe Pal Schmitt, actualul preşedinte al Parlamentului, în funcţia de şef al statului. În Ungaria, preşedintele este ales de Legislativ. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite