Fidesz, sprijin pentru autonomia maghiarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Budapesta, la iniţiativa organizaţiei „Cercul de prietenie Hunnia“ din Germania, a avut loc o reuniune dedicată problemei autonomiei magharilor de dincolo de graniţe, la care au participat reprezentanţi ai maghiarilor din România, Slovacia, Voivodina şi Ucraina, precum şi oameni politici unguri, informează MTI.

În numele partidului de guvernământ, Istvan Balsai, vicepreşedintele fracţiunii parlamentare Fidesz a declarat că niciodată cauza autonomiei nu va fi dată uitării sau plasată pe planul doi. El a subliniat că această problemă este la ordinea zilei şi în Europa occidentală, ea nu este o chestiune exclusiv maghiară sau est- europeană.

Victime ale epurării etnice

Referindu-se la necesitatea de a determina sarcini concrete, realiste în ce priveşte dobândirea autonomiei, Sandor Lezsak, vicepreşedintele Parlamentului, a apreciat că „începând cu Trianonul, suntem victimele unei epurări etnice permanente, de ucidere a naţiunii care se extinde pe întregul teritoriu al bazinului carpatic" Jenö Szasz, preşedintele Partidului Civic Maghiar din Transilvania, a vorbit despre necesitatea schimbării regimului politic şi dincolo de graniţe. „Dacă vorbim despre o naţiune unitară, sunt necesare şi acţiuni unitare, fără standarde duble când este vorba despre probleme maghiare", a spus el.

Drepturi extinse

Szasz şi-a exprimat satisfacţia faţă de acordarea dublei cetăţenii dar a arătat că ar dori drepturi cetăţeneşti depline, respectiv reprezentare parlamentară. El a considerat importante tendinţele autonomiste pentru ca Ţinutul Secuiesc să nu păşească pe calea dispersării populaţiei aşa cum s-a întâmplat în alte părţi ale Transilvaniei. Pentru realizarea autonomiei ar fi nevoie la Bucureşti şi la Bruxelles de reprezentanţi ai maghiarimii care să aibă curajul să-şi asume acest lucru, a adăugat el. Miklos Duray, maghiar din Slovacia, a constata că nici în România nici în Ucraina şi nici în Slovacia nu s-au făcut progrese în domeniul reglementărilor juridice, cu excepţia folosirii limbii şi a învăţământului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite