Fidel Castro predă oficial ştafeta comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al şaşelea congres al Partidului Comunist a aprobat măsuri capitaliste pentru actualizarea socialismului. Opoziţia cubaneză a fost dezamăgită de faptul că teme precum libertatea de expresie sau posibilitatea de a călători în străinătate nu au fost abordate.

„Raul ştie că nu voi accepta nicio responsabilitate în cadrul partidului", a scris Fidel Castro într-un text publicat pe site-ul cubadebate.cu, pentru a explica absenţa sa de la cel de-al şaşelea congres al Partidului Comunist Cubanez în cadrul căruiaa fost ales noul comitet central. În vârstă de 84 de ani, Castro a fost prim-secretar al comitetului central încă de la înfiinţarea partidului, în 1965. Delegaţii l-au ales în funcţia de prim-secretar pe Raul Castro (79 de ani), căruia Fidel îi transmisese deja atributele prezidenţiale, în 2008, din motive de sănătate. Raul va fi secondat de Jose Machado Ventura (80 de ani).

„Noua generaţie este chemată să schimbe fără ezitări tot ceea ce trebuie modificat şi să demonstreze în continuare că socialismul este arta de a face imposibilul posibil", a mai scris Fidel, adăugând că noii lideri vor avea o sarcină mult mai dificilă decât provocările cu care s-a confruntat generaţia sa când a preluat puterea, în 1959.

Peste 300 de măsuri

Cei 1.000 de delegaţi ai congresului au votat în şedinţă plenară proiectul lui Raul Castro, „Actualizarea socialismului", care cuprinde peste 300 de măsuri privind reformarea sistemului de la Havana. Cele mai importante măsuri se referă la reducerea locurilor de muncă din sectorul public, scăderea subvenţiilor de la stat, crearea de noi impozite, descentralizarea aparatului de stat şi încurajarea iniţiativei private. Planul de reducere a locurilor de muncă a fost lansat încă de anul trecut. 20% din cei cinci milioane de bugetari vor fi restructuraţi în următorii ani. Tot treptat, vor fi reduse şi raţiile alimentare.

În prezent, acestea se acordă tuturor cetăţenilor. Micii întreprinzători vor fi şi ei taxaţi, dar nivelul taxelor va fi în aşa fel stabilit încât să nu devină o povară. Un accent important va fi pus pe agricultură. Pământurile aflate în proprietatea statului vor fi închiriate pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a reduce dependenţa de importuri. În 2010, economia Cubei a crescut cu doar 1,5%, în comparaţie cu cea a altor state comuniste: Vietnam - 6,8%, China - 10,3%.

Salutări de la chinezi

Opoziţia a fost dezamăgită, întrucât teme esenţiale precum libertatea de expresie sau posibilitatea de a călători în străinătate nu au fost abordate. De altfel, mulţi cubanezi privesc cu scepticism schimbările. „Avem un stil de a face schimbări, dar să păstrăm totul la fel", spune Johan Rodriguez, un bugetar care îşi completează veniturile vânzând brelocuri pe stradă. În schimb, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a salutat noile măsuri care vor avea „un impact profund asupra dezvoltării socialismului în Cuba". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite