Fidel Castro a împlinit 82 de ani, fără manifestaţii oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro a împlinit ieri 82 de ani, departe de ochii opiniei publice, dar exercitându-şi încă influenţa prin editoriale în ziarul oficial de partid "Grandma".

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro a împlinit ieri 82 de ani, departe de ochii opiniei publice, dar exercitându-şi încă influenţa prin editoriale în ziarul oficial de partid "Grandma".

În insulă nu a fost organizată nicio manifestaţie oficială pentru a sărbători ziua de naştere a lui Castro, care nu a fost văzut în public de doi ani. Totuşi, unele organizaţii revoluţionare, de femei şi de muncitori, au dorit să marcheze aniversarea prin muncă voluntară.

Castro, care a condus Cuba fără întrerupere timp de 50 de ani, a predat puterea, în 2006, fratelui său Raul, în vârstă de 77 de ani. Acesta a introdus unele schimbări: a permis cetăţenilor de rând să cumpere DVD-playere, PC-uri, motociclete şi produse consumatoare de energie electrică, a semnat două convenţii ale ONU privind drepturile omului şi a relaxat restricţiile privind călătoriile.

Disidenţii şi analiştii politici susţin însă că influenţa lui Fidel se simte, el punând frână altor reforme pe care Raul ar vrea să le implementeze. Grupurile pentru drepturile omului spun că represiunea în Cuba rămâne la acelaşi nivel.

Boala - un secret bine păzit

Fidel Castro a suferit o operaţie la stomac în iulie 2006, însă boala sa este un secret bine păzit. De atunci a apărut în mai multe înregistrări video cu diferiţi şefi de stat care au vizitat Cuba, cel mai frecvent cu preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez.

Fidel Castro se află sub supravegherea unei echipe de medici şi a soţiei sale, Dalia Soto del Valle, la o locaţie secretă despre care unii cred că este Cimeq, un spital din Havana, iar alţii cred că este locuinţa sa, cunoscută drept "Ground Zero", transmit corespondenţii din insulă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite