Le Figaro: "USL refuză să îngroape securea războiului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână de la eșecul referendumului de demitere a președintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, USL refuză să îngroape securea războiului, scrie cotidianul francez Le Figaro.

„N-ar fi mai simplu pentru guvern să dizolve poporul și să aleagă un altul?", sugera cândva Bertolt Brecht. Este, în fond, soluția aleasă de coaliția guvernamentală din România (USL). Așa își începe „Le Figaro" o analiză a crizei politice de la București.
Scandalul politic s-a amplificat într-atât de mult, încât ministrul de interne Ioan Rus a preferat, în schimb, luni, să renunțe, invocând presiuni „inacceptabile", scrie publicaţia franceză. Cotidianul francez rezumă controversa din jurul cifrelor referendumului pentru demiterea președintelui, notând că guvernul s-a dovedit a fi un „prost jucător", iar acum încearcă „să reinventeze" listele electorale, după cum a explicat eurodeputatul Cristian Preda. „În țara lui Eugen Ionesco, absurdul nu mai ucide...", constată „Le Figaro".

În rândul USL, confuzia pare totală. Crin Antonescu se visează în locul lui Traian Băsescu în urma unor alegeri anticipate în septembrie și pare gata de orice pentru a-și atinge scopul. Mai prudent, premierul Victor Ponta s-a înclinat, oficial, în fața verdictului urnelor. Ceea ce nu l-a împiedicat să convoace imediat autoritățile locale pentru a le cere să procedeze, mai presus de orice, la actualizarea listelor electorale până la 31 august, dată la care Curtea Constituțională trebuie să se reunească. Necazul este că aceasta din urmă a publicat, luni, niște precizări în care dezminte afirmațiile șefului guvernului: Curtea va analiza listele electorale utilizate la referendum și nu listele actualizate după aceea, explică „Le Figaro".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite