Ferenc Gyurcsany - viitorul preşedinte al South Stream?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Presa de la Budapesta susţine că premierul socialist va demisiona şi va deveni şeful unui holding energetic ungaro-rus. Posibilitatea demisiei premierului Ungariei, Ferenc Gyurcsany, apare

>> Presa de la Budapesta susţine că premierul socialist va demisiona şi va deveni şeful unui holding energetic ungaro-rus.

Posibilitatea demisiei premierului Ungariei, Ferenc Gyurcsany, apare tot mai frecvent în mediile de la Budapesta. Motivele sunt cunoscute: reducerea drastică a popularităţii sale, determinată atât de faimosul discurs de acum doi ani în care a recunoscut că "a minţit poporul", dar şi din cauza deteriorării nivelului de trai al ungurilor, a măsurilor de austeritate şi eşecului referendumului de la începutul lunii martie când populaţia a respins masiv proiectele guvernamentale legate de introducerea plăţii spitalizării sau a taxei universitare.


Deşi eşecul guvernului de la referendum nu a fost urmat de schimbarea acestuia, cu atât mai mult a primului-ministru, analiştii apreciază că Gyurcsany va pleca probabil în momentul în care socialiştii vor considera că devine un obstacol în calea reduceririi popularităţii PSU, aşa cum a fost cazul cu fostul premier, Peter Medgyessy.
De curând însă a apărut un alt scenariu, lansat, potrivit cotidianului "Magyar Nemzet", de cercuri apropiate guvernului.

Gerhard Schroeder a dat semnalul


După exemplul fostului cancelar german Gerhard Schroder, Gyurcsany urmează să-şi dea demisia în iunie şi apoi să ocupe funcţia de preşedinte al societăţii care va construi partea conductei ruseşti South Stream, ce va traversa Ungaria.


Schroder mai era cancelar când s-a înţeles cu Gazprom în privinţa construirii conductei North Stream ce urma să lege Rusia de Germania, ocolind Polonia. Apoi, după ce cariera lui politică a luat sfârşit, a devenit preşedintele comisiei de control al societăţii mixte care supraveghează conducta. În Ungaria, se preconizează reorganizarea mai multor societăţi energetice şi crearea unui mare holding, iar preşedintele acestuia ar urma să fie actualul premier, scrie, la rândul său, cotidianul "Nepszabadsag".

Orban atacă

Potrivit surselor citate, acesta ar fi fost motivul principal pentru care Ungaria, respectiv Ferenc Gyurcsany, ar fi semnat în mare grabă contractul ruso-ungar cu privire la construirea South Stream şi ar fi trecut pe planul doi conducta europeană Nabucco. De asemenea, secretizarea condiţiilor în care a fost semnat contractul s-ar explica tot din această cauză. Deşi textul acestuia a fost dat publicităţii şi transmis membrilor parlamentului, Viktor Orban, liderul FIDESZ, a pus sub semnul îndoielii valabilitatea documentului, afirmând că, în calitate de premier, ştie cum trebuie să arate astfel de acorduri, iar cel privind South Stream nu ar corespunde criteriilor.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite