Fenomene extreme peste tot în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa este îngenuncheată de zăpadă, ger, viscol şi inundaţii. În Japonia, nămeţii ajung şi la cinci metri, iar Australia este sub ape.

Gerul şi ninsoarea au făcut în ultimele zile peste 300 de morţi în statele europene. Chiar şi oraşe din sudul continentului au fost acoperite de zăpadă. Pentru prima dată în 26 de ani, zăpada a acoperit Roma în urma ninsorilor abundente din weekend.

Monumentele istorice au fost închise, turiştii nu au mai fost lăsaţi să pătrundă în Forumul Roman sau pe Colina Palatină fiindcă autorităţile nu pot să intre cu utilajele de deszăpezire acolo, iar oamenii ar putea să alunece pe gheaţă. Ultima dată când a nins atât de mult în Roma a fost în iarna 1985 - 1986.

Şi în sudul Spaniei a nins, lucru mai puţin obişnuit pentru această zonă. Zborurile avioanelor către insula Palma de Mallorca, o destinaţie tradiţională de turism în timpul sezonului rece, au înregistat întârzieri de până la patru ore. Palma, capitala arhipelagului Baleare, a fost acoperită cu un strat de şapte centimetri de zăpadă, fapt ce nu s-a mai întâmplat din 1956.

În Bulgaria, gerul a ucis cel puţin 16 persoane, în mare parte oameni din mediul rural îngheţaţi pe drumuri sau în casele fără încălzire, iar Dunărea a îngheţat în proporţie de 60%. Tot vestul ţării este vizat de o alertă de cod portocaliu, în timp ce majoritatea zonelor estice sunt sub cod galben de ninsoare. Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu pentru ninsori pentru toate judeţele din vestul ţării pentru ziua de luni.

Bulgaria: viscol în vest şi est, inundaţii în sud

Meteorologii avertizează că ninsorile vor continua şi astăzi, când acestea se vor intensifica şi gerul va reveni în forţă. În schimb, câteva localităţi din sudul Bulgariei sunt pregătite de evacuare din cauza ploilor abundente. Guvernul de la Sofia a decis închiderea a patru puncte de trecere a frontierei între Bulgaria şi România. Şi Grecia se confruntă cu cele mai abundente precipitaţii din ultimii cinci ani, apa pe străzile din Pyrgos ajungând la un metru.

Nămeţi de 3-4 metri în Balcani

Nouă persoane au murit în Serbia din cauza temperaturilor foarte scăzute şi a viscolului. Alte două decese s-au înregistrat în Croaţia, trei în Muntenegru, Bosnia şi Macedonia. Treizeci şi şapte de oraşe au decretat starea de urgenţă, iar 70.000 de persoane sunt blocate în localităţi rămase izolate în Serbia.

Unităţi ale armatei sârbe încearcă se deplaseze în aceste sate pentru a le transporta alimente şi produse de primă necesitate. Bosnia-Herţegovina se luptă în continuare cu nămeţii. Stratul de zăpadă are peste un metru în Sarajevo şi mai mult de doi metri în împrejurimile muntoase ale capitalei bosniace.

O femeie din satul croat Vitusa, din sudul ţării,  izolat de zăpadă, a născut  asistată prin telefon de paramedici. Marta Glavota, în vârstă de 30 de ani, a anunţat că îşi va numi copilul Albă ca Zăpada (Sujezana, în croată).



Ger şi ninsori şi în vestul Europei

În Franţa, frigul puternic persistă. Circa trei sferturi din ţară se află în stare de alertă din cauza gerului, a zăpezii şi a ploilor îngheţate. Stratul de omăt ar putea ajunge la la 5-10 cm, iar temperaturile nu depăşesc -3 grade Celsius.

În Germania, temperaturile variază între -9 grade Celsius şi -20 grade Celsius. Micile insule turistice precum Juist şi Wangerooge erau  inaccesibile, Marea Nordului fiind parţial îngheţată. În Austria, termometrul a coborât până la  -28 grade Celsius în munţii din centru şi din Tirol (vest).

Marea Britanie se află în continuare în stare de alertă, stratul de zăpadă atingând duminică 16 cm la Suffolk (estul Angliei). Pe Aeroportul Heathrow din Londra, traficul a revenit aproape la normal, luni dimineaţă, după ce duminică, ninsoarea a determinat anularea a aproximativ jumătate din zboruri. 

Elveţia a înregistrat în noaptea de duminică spre luni un nou record al frigului din acest an, minus 35,1 grade Celsius la Samedan, în cantonul Grisons, în estul ţării, potrivit Météosuisse, citată de AFP. În Finlanda, termometrele au arătat temperaturi de -40 de grade Celsius pe timpul nopţii, în timp ce combinaţia de polei, furtuni de zăpadă şi vânturi arctice a provocat ciocnirea a 200 de maşini în apropierea capitalei Helsinki. Un val de frig a lovit şi Maghrebul: cel puţin 16 de oameni au murit şi 122 au fost răniţi în accidente diferite în Algeria, din cauza ninsorilor-record, care au provocat numeroase închideri de drumuri, inundaţii şi întreruperi de energie.

Zăpadă de 4-5 metri în Japonia

Căderi masive de zăpadă au avut loc zilele trecute şi în nordul Japoniei, fapt ce a provocat avalanşe şi accidente în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 56 de persone. 43 de oameni au murit încercând să dea zăpada de pe acoperişuri sau de pe drumuri.

În Australia, apele au continuat să crească luni mai ales în nord-estul continentului, lovit de câteva zile de cele mai grave inundaţii. Oraşul St George a fost în întregime evacuat. Mai multe localităţi din statul Queensland şi cel vecin New South Wales sunt afectate de inundaţii, după ploile abundente. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite