Femeile saudite sunt păzite de poliţia religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Încorsetate" de restricţii sociale, femeile din Arabia Saudită îşi duc traiul între două extreme: bătaia cu biciul şi studiile superioare. Recent, un tribunal din Riad a emis o

"Încorsetate" de restricţii sociale, femeile din Arabia Saudită îşi duc traiul între două extreme: bătaia cu biciul şi studiile superioare.

Recent, un tribunal din Riad a emis o sentinţă inimaginabilă pentru mentalitatea şi legile europene, dar în conformitate cu legea islamică: 200 de lovituri de bici pentru o femeie surprinsă în compania unui bărbat care nu face parte din familia ei. Arabia Saudită oscilează încă între tradiţie şi nevoia de adaptare la valorile modernităţii.

Restricţiile ce afectează viaţa de zi cu zi a femeilor saudite îşi au obârşia în faptul ca această ţară (unde se află cele două locuri sfinte ale Islamului, Mecca şi Medina) este dominată, din punct de vedere al mentalităţilor şi credinţelor religioase, de ceea ce se cheamă "wahhabism", adică o interpretare ceva mai rigidă a Coranului.

Cea mai importantă restricţie se referă la faptul că o femeie nu are dreptul să se găsească în compania unui bărbat care nu îi este rudă apropiată: tată, frate, bunic soţ sau fiu. O altă îngrădire socială: indiferent de vârsta ei, o saudită nu-şi poate obţine paşaportul decât în prezenţa unui "mahram" (paznic sau tutore), care este fie soţul ei, fie, dacă e vorba de o celibatară sau văduvă, de un membru apropiat din familie.

De asemenea, ele sunt aspru pedepsite dacă mănâncă singure într-un restaurant. De
altfel, localurile de acest gen sunt împărţite cu stricteţe în două compartimente: unul pentru familii şi altul pentru bărbaţi.

Păzite de o comisie antiviciu

Respectarea acestor reguli şi, în general, comportamentul feminin sunt atent supravegheate de Comisia pentru Apărarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului, un fel de poliţie religioasă alcătuită din mii de bărbaţi. Principala lor misiune este să vegheze asupra respectării ordinii morale a regatului.

Aceşti poliţişti în civil, cunoscuţi sub numele de "moutawas", pot interveni, spre exemplu, dacă văd un bărbat şi o femeie în aceeaşi maşină, cerându-le acestora actele de identitate pentru a verifica dacă sunt rude sau nu. De asemenea, femeile nu au voie să conducă o maşină, iar această interdicţie a dus, în mod paradoxal, la o contradicţie: sauditele petrec mult timp în compania unui străin, respectiv a şoferului care conduce maşina familiei.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor restricţii, femeile din Arabia Saudită au început să joace un rol important în viaţa economică a regatului. Absolvente de studii superioare, ele sunt căutate pentru posturi de specialitate în diverse firme sau întreprinderi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite