Femeile care guvernează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape în toate ţările de pe bătrânul continent, reprezentantele sexului frumos câştigă teren pe scena politică În Franţa, ca şi în Spania, tot mai multe femei sunt desemnate să

Aproape în toate ţările de pe bătrânul continent, reprezentantele sexului frumos câştigă teren pe scena politică

În Franţa, ca şi în Spania, tot mai multe femei sunt desemnate să conducă ministere importante. Şi în alte ţări europene politicienele îşi fac simţită prezenţa.

Mara Carfagna, noul ministru al "Egalităţii şanselor" din guvernul Silvio Berlusconi, care a fost declarată "cea mai frumoasă membră de guvern din lume" de către ziarul "Bild", are un CV "neobişnuit, cu parfum de scandal". Fostă show-girl la o emisiune de televiziune, Mara este licenţiată în Drept, dar a pozat nud nu demult. Deşi are numai 33 de ani şi o reputaţie controversată, Carfagna a fost şi deputată a partidului Forza Italia.

Il Cavaliere (Silvio Berlusconi) i-a adus elogii în direct la televiziune, provocând mânia soţiei sale, care a cerut şi a obţinut scuze publice din partea acestuia.

În Italia, femeile sunt în minoritate

Ziarul "Le Figaro" remarcă faptul că în guvernul italian nu sunt totuşi prea multe femei. În afara Marei Carfagna, din Cabinetul Berlusconi mai fac parte trei politiciene.

Prima dintre acestea, în ordine protocolară, este Stefania Prestigiacomo, care a fost numită ministrul mediului. Italia continuă să fie considerată o insulă a machismului (doctrină potrivit căreia bărbatul îşi face simţită superioritatea faţă de femeie - n.r.) într-o Europă ce face din ce în ce mai mult loc femeilor în viaţa politică. Il Cavaliere nu pare să fie deranjat de această situaţie. Nici nu se pune problema să numească o femeie la Interne sau la Apărare.

Revelator pentru prejudecăţile care dăinuie în Italia este faptul că cele patru femei desemnate miniştri în guvernul Berlusconi s-au îmbrăcat în taioa-re cu pantaloni în ziua în care au depus jurământul în faţa preşedintelui republicii, subliniază analiştii.

În Italia, femeile sunt recrutate mai mult pentru calităţile estetice decât pentru competenţe.
Arată precum un "harem al lui Hugh Hefner", notează cu ironie ziarul britanic "Daily Telegraph", exprimân
du-şi totuşi regretul că femeile din guvernul Gordon Brown sunt îmbrăcate "precum sacii de cartofi".

Recrutate doar după calităţi estetice

Cotidianul o citează apoi pe Coco Chanel pentru a explica importanţa vestimentaţiei: "Dacă o femeie este prost îmbrăcată, îi remarci hainele, dacă este îmbrăcată impecabil, o remarci pe ea". Berlusconi se laudă că femeile din partidul său sunt cele mai frumoase, în comparaţie cu colegele din parlament, şi în acelaşi timp sunt titrate.

Numai că o senatoare din propria tabără nu a spus lucruri prea măgulitoare despre acestea: "Sunt frumoase, dar experienţa lor se rezumă la a-şi fi încercat norocul în costum de baie, în faţa camerelor de luat
vederi".

Doamnele conduc câteva ministere de forţă

Şi Franţa se numără printre ţările care promovează valorile feminine în viaţa politică. Unsprezece femei fac parte din guvernul François Fillon, dintre care Rachida Dati (ministrul justiţiei, care are mamă algeriană şi tată marocan), Rama Yade (secretar de stat, de origine senegaleză) şi Fadela Amara (secretar de stat, de origine algeriană) reflectă "diversitatea" franceză, culorile noii Franţe.

De menţionat că două femei au fost desemnate în frun-tea unor ministere care în mod tradiţional sunt conduse de bărbaţi.

Astfel, Michèle Alliot-Marie a fost numită ministru de interne şi Christine Lagarde, ministrul economiei şi industriei. Valerie Pecresse (ministrul învăţământului superior şi cercetării), Roselyne Bachelot (ministrul sănătăţii).

Jumătate din parlamentare au fuste

Într-adevăr, ţările europene promovează femeile în plan politic, dar nu toate în aceeaşi măsură. Statele nordice sunt cunoscute drept un bastion al respectării drepturilor şi participării femeii în politică.

În parlamentul suedez, 47% din membri sunt femei, iar în parlamentul finlandez, acestea reprezintă o pondere de 38%. În Danemarca şi Norvegia, proporţia feminină este de 37%, respectiv 38%. În ţări cum ar fi Rusia, Ucraina şi Belarus, participarea femeilor era mai mult încurajată în epoca sovietică. Prezenţa feminină în Dumă (Parlamentul rus) a fost de 14%, între 1993-1995, şi actualmente este de 8%.

Statele din Europa de Est s-au dovedit un teren destul de fertil pentru femeile care visează la o carieră politică.
Prima femeie ministru britanic de interne

Totuşi, ponderea femeilor în Legislativul României este sub 15 la sută, una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. În Europa Occidentală, există, de asemenea, o diferenţă de la o ţară la alta în privinţa rolului femeii în viaţa politică.

În 2007, Jacqui Smith a devenit prima femeie ministru de interne din istoria Marii Britanii. Trebuie menţionat că în această ţară femeile au mai deţinut funcţii politice importante, ca de exem-
plu Margaret Thatcher, prima femeie premier (între 1979-1990), şi Margaret Beckett, fost ministru de externe.

Dilemele analiştilor

Aproape peste tot în Europa, femeile câştigă teren în politică. Cârtitorii socotesc că fenomenul este un simptom al devalorizării funcţiei politice. Alţii cred că este o problemă de imagine sau reflectarea evoluţiei societăţii. Oricare ar fi explicaţia, faptele vorbesc. În Europa de Est, Iulia Timoşenko a fost desemnată prima femeie premier din Ucraina.

În Germania, Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar din istorie. Vaira Vike-Freiberga a fost aleasă preşedinte al Letoniei în 1999. Tarja Halonen a fost prima femeie desemnată preşedinte al Finlandei, în 2000. Irlanda a ales succesiv două femei preşedinte: Mary Robinson (între 1990 -1997) şi Mary McAleese, în 1997. De asemenea, Elveţia a avut două femei şef de stat: Ruth Dreifuss (1999) şi Micheline Calmy-Rey (2007).

Pentru prima oară un guvern în majoritate feminin

Jose Luis Rodriguez Zapatero spune mereu că intrarea masivă a femeilor pe piaţa muncii este "evenimentul major" al ultimilor 30 de ani în Spania. El a desemnat la 12 aprilie a.c. un guvern "revoluţionar", ce are în componenţă pentru prima oară mai multe femei decât bărbaţi (nouă femei şi opt bărbaţi).

În plus, reprezentantele sexului frumos ocupă funcţii care nu sunt tradiţional rezervate femeilor. De exemplu, Carme Chacon (37 de ani), recent devenită mamă, cunoscută pentru poziţiile sale "ecolo-pacifiste", a fost numită ministrul apărării în timp ce era însărcinată!

Proiect de lege pentru promovarea femeilor

Unii dintre spaniolii conservatori "înghit cu greu pilula croitoraşelor" lui Zapatero, scrie cu ironie ziarul "ABC". Imaginea tinerei Carme Chacon, îmbrăcată într-o rochie largă peste pântecul proeminent, în timp ce făcea inspecţia trupelor, a făcut înconjurul lumii.

Asociaţia militarilor spanioli de tendinţă conservatoare a interpretat această nominalizare drept un semn de "dispreţ" sau chiar o provocare faţă de armată. În ultimii ani, Spania a permis reprezentantelor sexului frumos să participe din plin la viaţa politică. În plus, Madridul vrea să propună un proiect de "lege a egalităţii" care să oblige prezenţa a 40-60% femei eligibile la toate tururile de scrutin, dar şi în consiliile de administraţie ale firmelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite