Febra aftoasă ameninţă tot sudul Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii britanici susţin că au un suspect, în timp ce a apărut un al treilea focar al maladiei Marea Britanie a anunţat o a treia suspiciune de febră aftoasă la o fermă din sudul

Inspectorii britanici susţin că au un suspect, în timp ce a apărut un al treilea focar al maladiei

Marea Britanie a anunţat o a treia suspiciune de febră aftoasă la o fermă din sudul Angliei, situată în apropierea primelor două focare. Debby Reynolds, şeful Departamentului veterinar britanic, a anunţat că toate animalele de la fermă au fost sacrificate.

"Riscul în afara zonelor de supraveghere şi protecţie este mic, dar nu neglijabil", a precizat Reynolds. Cu toate acestea, autorităţile britanice au decis să ridice, parţial, interdicţia de deplasare a animalelor spre abatoare şi colectare a animalelor moarte, impusă imediat după descoperirea primelor două cazuri de febră aftoasă. Potrivit presei britanice, decizia a fost luată la presiunea Uniunii Naţionale a Fermierilor. Un avocat al organizaţiei, Matt Ware, a declarat că nu vede niciun motiv pentru menţinerea restricţiei atât timp cât virusul nu s-a extins într-un perimetru prea mare. Ware a precizat că fermierii din restul Angliei şi cei din Ţara Galilor vor putea să mai reducă pierderile suferite până în prezent.

UE menţine embargoul

Solicitările fermierilor britanici nu au avut succes şi la Bruxelles. Întruniţi miercuri, experţii veterinari din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au hotărât menţinerea embargoului privind exporturile de animale vii şi produse animaliere provenite din Albion. Philip Tod, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate, Markos Kyprianou, a precizat că Marea Britanie rămâne considerată, până la noi ordine, "zonă de mare risc".

Principalul suspect, doctor la Merial

Inspectorii Departamentului pentru mediu, alimentaţie şi afaceri rurale au cercetat, în urma unor sesizări ale vecinilor, reşedinţa doctorului Duncan Fawthrop, aflată chiar lângă ferma unde a fost semnalat, sâmbătă, primul caz de febră aftoasă.

Potrivit "Evening Standard", doctorul, care deţine şi o funcţie importantă de conducere în cadrul companiei franco-americane Merial, este suspectat că ar fi răspândit virusul, după ce inspectorii au găsit în faţa casei lui mai multe recipiente albastre folosite la laboratorul din Pirbright. Merial l‑a apărat pe omul de ştiinţă, susţinând că el nu putea neglija măsurile de biosecuritate de la centru, conştient de implicaţiile unui astfel de gest.

Îmbolnăvire suspectă la IAH

Autorităţile sanitare britanice au anunţat, ieri, că au demarat o anchetă privind apariţia unui caz de legioneloză la un angajat al Institutului pentru Sănătatea Animalelor (IAH), laboratorul public suspectat că ar fi implicat în propagarea virusului febrei aftoase. Legioneloza este o infecţie respiratorie provocată de o bacterie hidrofilă, care se dezvoltă în sisteme ce produc vapori de apă. Ea apare în sistemele de climatizare sau în duşurile prost dezinfectate. Boala nu se transmite de la om la om. Legioneloza a apărut pentru prima dată, în anul 1976, în timpul unei convenţii a Legiunii Americane, provocând moartea a 29 de oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite