Fără seceră şi ciocan!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Comunist din Republica Moldova ar putea să-şi schimbe numele în Partidul Acţiunii Sociale ca urmare a condamnării comunismului. PCRM ia în calcul varianta rebotezării în Partidul Acţiunii Sociale după ce o comisie prezidenţială a propus interzicerea simbolurilor comuniste.

Formaţiunea condusă de Vladimir Voronin ar putea renunţa la alegerile viitoare la secera şi ciocanul  de pe steagul PCRM în favoarea unei stele pe jumătate roşie în colţul de sus al steagului, arată Unimedia.

După modelul Tismăneanu, o comisie înfiinţată de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus într-un raport, prezentat luni, condamnarea comunismului. 

Documentul cere interzicerea prin lege a simbolurilor comuniste şi naziste în locurile publice precum şi a noţiunii de „comunist" în titulatura partidelor şi instituţiilor de peste Prut.  Propunerile prezentate deja preşedintelui interimar Mihai Ghimpu urmează să ajungă în curând pe masa parlamentarilor de la Chişinău.

Muzeu în fiecare oraş

Preşedintele comisiei prezidenţiale, istoricul Gheorghe Cojocaru, susţine înfiinţarea unei alte comisii care să evalueze daunele provocate de regimul totalitar comunist şi ridicarea unui complex în memoria victimelor represiunilor comuniste, în centrul Chişinăului.

Dacă raportul va fi votat de Parlament, fiecare localitate din Republica Moldova va avea câte o sală de muzeu în care să se păstreze toate numele victimelor regimului comunist.

Patru luni pentru analiză

Scopul comisiei creată prin decret prezidenţial în urmă cu patru luni a fost de a cerceta crimele din perioada sovietică şi de a desecretiza actele din perioada 1917-1990. Scriitorii, istoricii, politologii, avocaţii şi filologii din comisie au lucrat la raport la vila prezidenţială de la Condriţa, pusă la dispoziţie de liderul de la Chişinău, Mihai Ghimpu. Comuniştii, puşi în dificultate de eventuala condamnare a totalitarismului, au mai multe planuri de acţiune. 

Avocatul PCRM, Sergiu Sârbu este convins că la alegerile viitoare partidul său va participa cu aceleaşi simboluri, secera şi ciocanul.  „În cazul în care va fi adoptată o lege prin care vor fi interzise aceste simboluri, Partidul Comuniştilor o va contesta în toate instanţele", a precizat politicianul.

Tractorul şi barosul

Deputatul comunist Vadim Mişin susţine că interzicerea secerei şi ciocanului nu va afecta activitatea formaţiunii. Ne vor interzice secera, noi vom desena un tractor şi un tractorist cu barosul. Nu contează ce vom desena pentru că ei ne vor adăuga 10% din alegători doar prin această interdicţie", a explicat Mişin.

Opinia îi este împărtăşită şi de unii analişti de peste Prut, care susţin că interzicerea comunismului va ridica mingea la fileu formaţiunii lui Voronin, care va atrage atenţia asupra sa.

"Ne vor interzice secera, noi vom desena un tractor şi un tractorist cu barosul. Ne vor adăuga 10% din alegători doar prin această interdicţie."
Vadim Mişin
deputat PCRM

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite