Fără joburi nu există reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate părea contraintuitiv, dar , în condiţiile în care guvernul a raportat o creştere economică peste aşteptări, înregistrată la sfârşitul anului trecut, acum e cazul să luăm în calcul revenirea recesiunii - şi să acţionăm pentru a o evita.

Economia a crescut într‑un ritm anual de 5,7 % în ultimul trimestru al lui 2009. Dar peste jumătate din această creştere a provenit din inventariile companiilor, situaţie care nu se va repeta la o scară similară în lunile care urmează. 

O altă parte a creşterii a fost datorată stimulentelor guvernamentale, care se vor diminua în 2010. O mare parte din creşterea recentă a cheltuielilor companiilor pentru echipament şi pentru software a fost probabil datorată grabei de a profita de facilităţile fiscale, înainte ca acestea să expire, în decembrie.

Deci, ce anume transformă o recuperare incipientă într-o creştere susţinută? Joburile. Angajările duc la venituri şi la cheltuieli. Pe măsură ce vânzările golesc inventarele, firmele îşi refac stocurile, ceea ce creează mai multe joburi şi aşa mai departe, într-o ascensiune sub formă de spirală. 

Din nefericire, în condiţiile unui deficit de circa 10 milioane de joburi, nu se întrevede la orizont nicio creştere destul de robustă pentru a pune în mişcare spirala. Şi, o a doua rundă de scădere a economiei, ar însemna greutăţi şi mai mari. 

Camera Reprezentanţilor a adoptat deja un proiect care e un bun punct de plecare pentru crearea de joburi. Dar Senatul ezită, republicanii şi câţiva democraţi susţinând că reducerea deficitului e mai importantă decât joburile. Pe termen mediu, deficitul e o problemă serioasă. Dar acum, nu există alt mod de a susţine recuperarea decât prin crearea a milioane de joburi - iar sectorul privat  nu poate face singur acest lucru.

Senatul ar trebui să aprobe urgent proiectul.  O lege bună ar combina propunerea administraţiei Obama privind reduceri de impozite în schimbul angajărilor şi stimulente pentru împrumuturile acordate  micilor întreprinderi. Ar conţine prevederile vitale ale Camerei privind extinderea beneficiilor pentru şomeri şi furnizarea de mai multe ajutoare statelor federale. Altfel, statele vor trebui să facă reduceri şi mai mari de buget - disponibilizând un număr mare din angajaţii proprii şi forţându-i pe contractorii privaţi să facă la fel.

Documentul final ar trebui să includă şi prevederi pentru crearea de joburi în infrastructură şi în serviciile publice.  Această lege e un test crucial al abilităţii lui Obama de a-i conduce pe congresmani într-o direcţie bună pentru America. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite