VIDEO Familia regală achită nunta prinţului William

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a preîntâmpina speculaţiile, Casa regală a anunţat că prinţul Charles şi regina Elisabeta a II-a vor suporta cheltuielile presupuse de „nunta secolului XXI“. Contribuabilii britanici vor achita totuşi costurile pentru asigurarea securităţii oaspeţilor, ce ar putea ajunge la circa 23 de milioane de euro.

„Atât prinţul Charles, cât şi regina vor contribui la cheltuielile pentru nunta prinţului William şi a logodnicei sale, Catherine Middleton", a anunţat o sursă de la Palatul Buckingham, la scurt timp după ce vestea viitorului mariaj al acestora a făcut înconjurul lumii. Într-adevăr, la 16 noiembrie, de la Clarence House (reşedinţa prinţului Charles) a fost făcut anunţul oficial al căsătoriei lui William şi Kate, ce va avea loc în 2011, după o relaţie care durează de mai bine de opt ani.

Urmăreşte aici primul interviu acordat de prinţul William şi de Kate Middleton după anunţarea logodnei.

Evident, a urmat o adevărată explozie mediatică internaţională ale cărei ecouri se vor face auzite mult timp de-acum înainte, „acoperind", după toate aparenţele, chiar şi perioada de după luna de miere a viitorilor miri. Chiar dacă presa speculează că, din punct de vedere material, megaevenimentul (a cărei dată precisă nu a fost încă anunţată) se va desfăşura „în surdină" ţinând cont de condiţiile de criză, este de presupus că acesta va costa, în cel mai fericit şi mai „sărăcuţ" caz, între 25 şi 45 de milioane de euro.

Citeşte şi:

VIDEO 13 august 2011, posibila dată a nunţii regale dintre Prinţul William şi Kate Middleton

VIDEO Prinţul William, despre cererea în căsătorie a lui Kate: “Am purtat inelul de logodnă în rucsac trei săptămâni”

Însă averea prinţului Charles trece de pragul de un miliard de lire sterline, astfel că nunta lui William nu ar trebui să-i provoace socrului mare nicio jenă financiară. Totodată, este posibil ca familia Middleton (foarte bine situată din punct de vedere economic, având o afacere prosperă cu articole pentru copii) să achite costul rochiei de mireasă ori pe cel al lunii de miere în care vor pleca proaspeţii miri (ca destinaţie favorită este dată insula Moustique, unde cei doi tineri şi-au petrecut mai multe vacanţe la Villa Alumbrera).

Unul dintre motivele principale pentru care costul ceremoniilor prevăzute de mariajul celor doi tineri va fi achitat de familia regală (şi nu de contribuabili) constă în faptul că nu este vorba de un eveniment de stat, prinţul William nefiind moştenitorul direct al tronului. Asta nu l-a împiedicat însă pe premierul britanic, David Cameron, să se declare, zilele trecute, în favoarea câtorva zile de vacanţă naţională pentru sărbătorirea fericitului eveniment.

Consimţământul bunicii 

„Regina şi ducele de Edinbourg sunt foarte fericiţi pentru William şi Catherine", a declarat un purtător de cuvânt al Casei regale britanice, după ce a fost făcut anunţul mariajului. Prinţul William a fost nevoit să urmeze un protocol strict, respectiv să ceară consimţământul reginei pentru oficierea căsătoriei, în baza unei legi ce datează din secolul al XVIII-lea, respectiv Royal Marriage Act din 1772, în vigoare şi astăzi.

Potrivit vechiului document, în astfel de cazuri este nevoie de permisiunea scrisă a suveranului, altfel căsătoria nu are nicio valabilitate.

Moment romantic

Prinţul William a povestit, în faţa camerelor de luat vederi, că i-a cerut mâna lui Kate  în timpul vacanţei recente pe care au petrecut-o în Kenya. El nu a mărturisit dacă a îngenuncheat sau nu, dar tânăra a declarat că a fost „un moment foarte romantic". El i-a dăruit alesei sale un inel superb, cu safir înconjurat cu diamante, acelaşi pe care l-a purtat mama sa, prinţesa Diana, în timpul logodnei cu Charles.

William a mai mărturisit că a purtat preţioasa bijuterie câteva săptămâni bune în rucsac până când a decis că a venit momentul potrivit s-o ofere iubitei sale. William a adăugat că, în opinia lui, acesta este cel mai potrivit mod de a ţine vie memoria mamei sale. În 2011, la 29 iulie, se împlinesc 30 de ani de când Diana s-a căsătorit cu prinţul Charles.

Fără sânge albastru

Legătura de dragoste dintre William şi Kate („cu suişuri şi coborâşuri", conform presei britanice) datează din 2001, când cei doi s-au cunoscut la Universitatea St. Andrews din Scoţia. Kate reprezintă „un fenomen" pentru Casa regală, întrucât nu are origini nobile.

Ea va deveni, după 350 de ani, prima soţie fără nici urmă de origini aristocratice a unui rege britanic. Mama lui Kate, Carol, fostă stewardesă, are în arborele genealogic câţiva mineri şi simpli muncitori. Tatăl, Michael, a lucrat la British Airways. În 1992 şi-a deschis un serviciu de vânzări prin poştă de gadgeturi pentru copii, afacere care între timp s-a dezvoltat spectaculos.

De câteva luni, William şi Kate locuiesc împreună pe insula Anglesey, unde el se antrenează pentru a deveni pilot de elicopter.

Pariuri pe rochia de mireasă

O adevărată dezbatere naţională s-a declanşat în privinţa casei de modă la care viitoarea mireasă va apela pentru rochia pe care o va purta în fericita zi a nunţii sale. Se fac deja pariuri, iar ziarul „Telegraph" avansează numele Victoriei Beckham. Rochia propusă de aceasta ar fi însă „prea simplă pentru a o încânta pe bunica Elisabeta a II-a", mai spune cotidianul britanic.

Un lucru este cert însă: modelul rochiei (albastru-safir) pe care Kate a purtat-o în ziua de 16 noiembrie, când a fost anunţată căsătoria, s-a vândut ulterior ca pâinea caldă. 

Ceva mai simplu stau lucrurile în privinţa lui William: ca şi bunicul şi tatăl său, el va purta, în fericita zi a nunţii, uniforma de ofiţer (el este absolvent al Academiei militare din Sandhurst).

Oxigen pentru economie

Căsătoria prinţului William reprezintă, cu siguranţă, o gură zdravănă de oxigen pentru economia britanică, estimează unii comentatori. În primul rând, se apreciază că megaevenimentul va fi urmărit de cel puţin un miliard de telespectatori.

Volumul de afaceri ar putea creşte cu 40% şi implică, în primul rând, sectorul turistic care, graţie prezenţei familiei regale, chiar şi fără nicio nuntă, încasează în fiecare an circa 500 de milioane de euro. Ceremoniile nupţiale reprezintă, de asemenea, o mană cerească pentru producătorii şi proprietarii de magazine de suvenire, care au început deja să vândă diverse obiecte cu chipul viitorilor miri. 

Un şir de „Catherine"

Când prinţul William va deveni rege al Marii Britanii, Kate Middleton va fi cea de-a şasea regină cu numele de „Catherine", după Catherine de Valois, Catherine d'Aragon, Catherine Howard, Catherine Parr şi Catherine de Braganza.

O altă „prinţesă a inimilor"

Kate este lăudată de presa britanică pentru siguranţa de sine   Foto: Agerpres



Presa britanică este convinsă că viitoarea soţie a prinţului William va merge pe urmele Dianei, devenind o altă „prinţesă a inimilor". „Daily Mail" susţine că una dintre diferenţele esenţiale dintre cele două femei este siguranţa de sine pe care Kate Middleton o afişează la braţul prinţului William.

„Ea oferă aparenţele unei persoane născute pentru funcţiile şi protocoalele pe care le va avea de îndeplinit. Diana, dimpotrivă, îşi merita supranumele de «Shy Di» («Timida Diana»), cel puţin la începutul căsniciei sale". Cât o priveşte pe Kate Middleton, ea este supranumită „Waity Katie" („Katie care aşteaptă") din cauza „celor opt ani de care a avut nevoie William s-o ceară de nevastă".

Mai mult, pentru că în 2011, atunci când se va celebra nunta, ea va avea deja 29 de ani, lui Kate i se mai spune „cea mai bătrână tânără căsătorită" din istoria Marii Britanii, cu excepţia Eleonorei d'Aquitaine, măritată la 30 de ani, în 1152.

Kate este lăudată de presa britanică pentru siguranţa de sine
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite