VIDEO Familia Aliyev, multe vile în Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul de 11 ani al preşedintelui azer este posesorul a nouă proprietăţi luxoase pe insula artificială Palm Jumeirah. Cele două fiice au şi ele vile în emiratul arab. Achiziţiile, făcute în interval de două săptămâni, reprezintă unul dintre puţinele exemple concrete ce ilustrează averea acumulată de elita guvernamentală azeră.

Nouă proprietăţi de lux, cu ieşire la mare, situate într-o zonă exclusivistă, pe insula artificială Palm Jumeirah, din Dubai, sunt înregistrate oficial pe numele lui Heydar Aliyev. Este vorba despre fiul de 11 ani al preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, scrie „Washington Post". „Sau, cel puţin, de un azer cu acelaşi nume şi aceeaşi dată de naştere", adaugă publicaţia amintită, care a obţinut informaţia prin consultarea registrului proprietăţilor din emiratul arab.

Contactat ieri de presa occidentală, un purtător de cuvânt al administraţiei prezidenţiale din capitala azeră, Baku, a refuzat să comenteze această informaţie. Potrivit „Washington Post", aceste achiziţii au fost făcute în timpul unei excursii de două săptămâni anul trecut şi au costat circa 44 de milioane de dolari - de 10.000 de ori mai mult decât salariul mediu anual în Azerbaidjan.

Fiicele preşedintelui, Leyla şi Arzu, apar şi ele pe lista deţinătorilor de proprietăţi în Dubai. Valoarea totală a vilelor copiilor lui Aliyev se ridică la 75 de milioane de dolari. Salariul oficial al preşedintelui azer este de circa 228.000 de dolari pe an.

Aceste achiziţii pun în lumină acuzaţiile privind actele de corupţie din fosta republică sovietică , care are mari venituri din rezervele de petrol şi gaze situate în Marea Caspică.

În ţară, sărăcie lucie

Numai anul trecut, veniturile petroliere ale Azerbaidjanului au atins 7 miliarde de dolari. Totuşi, cea mai mare parte din cei 9 milioane de locuitori ai Azerbaidjanului trăiesc într-o sărăcie lucie, circa un milion dintre ei fiind refugiaţi în urma conflictelor îngheţate cu Armenia privind enclava Nagorno-Karabakh.

Într-un raport de anul trecut, Departamentul de stat al SUA a condamnat corupţia din Azerbaidjan, „care pătrunde la toate nivelurile puterii", dar şi abuzurile regimului în ceea ce priveşte drepturile omului.

Disproporţie

Cele nouă vile care au intrat anul trecut în proprietatea beizadelei prezidenţiale azere au costat circa 44 de milioane de dolari - de 10.000 de ori mai mult decât salariul mediu anual în Azerbaidjan.

Vecini celebri, la preţ redus

Chiar dacă Dubaiul şi-a mai pierdut dintre strălucire din cauza crizei financiare, vilele din Palm Jumeirah au încă proprietari din cei mai celebri. David Beckham, Brad Pitt şi Angelina Jolie se numără printre vecinii tânărului Heydar Aliyev.

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah se dorea „A opta minune a Lumii" şi ar fi urmat să consolideze reputaţia Dubaiului drept noua atracţie a celor celebri şi bogaţi. Totuşi, de la maximul înregistrat în vara lui 2008, valorile proprietăţilor de pe insula artificială au scăzut mult, iar familia Aliyev a considerat probabil că este un moment propice pentru achiziţii. La începutul lui 2009, cele mai scumpe vile de aici se vindeau cu circa 2,7 milioane de dolari, jumătate din valoarea lor din vara lui 2008.

Dinastie de durată

Azerbaidjanul a fost condus timp de mai multe decenii de dinastia Aliyev. Tatăl actualului preşedinte, Heydar Aliyev, a fost lider al Azerbaidjanului sovietic timp de 13 ani, iar apoi a avut un mandat de 10 ani ca preşedinte al Azerbaidjanului independent, din 1993 până în 2003. La moartea sa, în 2003 şi-a numit fiul drept succesor.

Ilham Aliyev, pe atunci vicepreşedinte al Socar, compania petrolieră naţională, a fost ales preşedinte al ţării, în octombrie 2003, cu 76% din voturi. Alegerile au fost însă condamnate dur de observatorii internaţionali. El a fost reales în 2008, cu 89% din voturi, după ce candidaţii opoziţiei au boicotat votul, spunând că a fost măsluit.

75 de miloane de dolari este valoarea proprietăţilor deţinute de copiii lui Aliyev în Dubai

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite