Faimosul Taj Mahal, ameninţat de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marmura albă cu incrustaţii din pietre preţioase a monumentului "dragostei eterne", situat în nordul Indiei, este în pericol Proiectul de amenajare a unei gropi de gunoi în apropierea

Marmura albă cu incrustaţii din pietre preţioase a monumentului "dragostei eterne", situat în nordul Indiei, este în pericol

Proiectul de amenajare a unei gropi de gunoi în apropierea emblematicului mausoleu generează polemici
şi proteste.

Municipalitatea din Agra (nordul Indiei) plănuieşte să construiască în cartierul Kuberpur - nu departe de celebrul monument - o groapă de gunoi, unde ar urma să fie depozitate resturile menajere ale acestui oraş de 1,6 milioane de locuitori.

"Locul ales pentru depozitarea gunoaielor este periculos de aproape de Taj Mahal şi de râul Yamuna", a declarat ecologistul Ravin Singh pentru agenţia indiană IANS. Singh a precizat că amplasamentul gropii este inclus în "zona trapezul Tajului", suprafaţă de circa 10.000 de kilometri pătraţi ce înconjoară monumental, în care activitatea industrială este restricţionată.

Restrângerea numărului de turişti

"Producerea de metan, emisia de dioxine şi enormul volum de reziduuri solide vor produce mult rău zonei din jurul Taj Mahalului", a protestat preşedintele Societăţii Braj Mandal pentru conservarea patrimoniului, Surendra Sharma. Alţi ecologişti consideră că reziduurile lichide vor ajunge automat în râul Yamuna, al cărui curs trece prin apropiere de mausoleu.

Autorităţile spun că sunt conştiente de această situaţie şi că "problema contaminării va fi studiată sub toate aspectele", urmând ca proiectul să fie pus în practică "numai când toată lumea va fi mulţumită". 2,5 milioane de turişti vizitează anual Taj Mahalul. Guvernul a propus restrângerea numărului de turişti pentru a diminua riscul de deteriorare a acestuia.

Mausoleul, cel mai bine conservat

Taj Mahalul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria soţiei sale favorite, Mumtaz Mahal, o prinţesă persană musulmană. Ea a murit la naşterea celui de-al 14-lea copil. Pierderea acesteia l-a afectat atât de mult pe împărat, încât, spune legenda, a albit în câteva luni.

Construcţia monumentului care avea să devină "simbolul dragostei eterne" a început în 1631 şi s-a încheiat 22 de ani mai târziu. Taj Mahalul, cel mai bine conservat mormânt-monument din lume, străluceşte ca o uriaşă bijuterie datorită nenumăratelor pietre preţioase incrustate în marmura sa.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite