FSB acuză doi cercetători ruşi de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fraţii Minin ar fi divulgat, într-o lucrare ştiinţifică, informaţii despre tehnologii militare Serviciile secrete ruse (FSB) au anunţat ieri că anchetează doi oameni de ştiinţă

Fraţii Minin ar fi divulgat, într-o lucrare ştiinţifică, informaţii despre tehnologii militare

Serviciile secrete ruse (FSB) au anunţat ieri că anchetează doi oameni de ştiinţă din Novosibirsk, Siberia, suspectaţi de divulgarea unor secrete de stat. Cercetătorii din regiune s-au mai confruntat şi în alte rânduri cu astfel de acuzaţii.

"Departamentul FSB pentru regiunea Novosibirsk desfăşoară o anchetă privind existenţa unui delict de divulgare de secrete de stat de către doi foşti colaboratori ai Institutului de Fizică Aplicată", se arată într-un comunicat al Serviciului Federal de Securitate. Avocatul fizicienilor, Lev Bauman, a declarat că acuzaţiile sunt nefondate, precizând că nu poate oferi detalii, deoarece FSB i-a interzis acest lucru. Nici tatăl lor, Vladilen Minin, nu a putut furniza mai multe date.

Potrivit acestuia, cercetătorii se află sub interdicţia de a părăsi oraşul. Fraţii Igor şi Oleg Minin au lucrat câţiva ani la Institutul de Fizică Aplicată, condus de tatăl lor. În 2006, ei au publicat o lucrare referitoare la centrele de cercetare ştiinţifică şi tehnologică, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a institutului. Ancheta deschisă de FSB în aprilie 2007 a stabilit că "o parte din lucrarea respectivă conţinea informaţii care constituiau secrete de stat". Fraţii Minin ar fi dezvăluit date clasificate referitoare la tehnologii militare.

Exemplarele cărţii au fost confiscate înainte de începerea anchetei. Într-o scrisoare de protest, Comitetul de apărare a oamenilor de ştiinţă a declarat că autorii au folosit informaţii care apăruseră deja în mass-media. Acestea nu pot fi "prin definiţie considerate secret de stat", a precizat organizaţia.

Apărătorii drepturilor omului au denunţat în acest caz un nou "proces fabricat". Ei solicită procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika, închiderea acestei anchete pe care o consideră absurdă pentru o societate civilizată. Având în vedere că oamenii de ştiinţă constituie una dintre categoriile cetăţenilor ruşi lipsite de protecţie, "FSB fabrică fără jenă procese criminale acuzând oamenii de ştiinţă de înaltă trădare", susţine o organizaţie nonguvernamentală.

Victime ale "spionitei" autorităţilor

Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi condamnaţi în ultimii ani pentru spionaj, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului denunţând "spionita" autorităţilor ruse. Astfel, anul trecut, Oleg Korobeinicenkov, şeful de laborator al Institutului de cinetică chimică, a fost acuzat că a vândut americanilor informaţii despre combustibilii solizi pentru rachete. În luna mai a acestui an, FSB a recunoscut că a făcut o greşeală. Datele oferite de Korobeinicenkov nu erau clasificate şi făceau parte dintr-un schimb de experienţă.

Putin are ambiţii aeronautice

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că Rusia trebuie să îşi menţină "poziţia dominantă" în sectorul aeronauticii militare. "Rusia, care dispune de noi capacităţi, va acorda o atenţie suplimentară dezvoltării tehnologiilor moderne", a declarat Vladimir Putin, ieri, la ceremonia de deschidere a Salonului aeronautic Maks de la Jukovski, la periferia de sud-est a Moscovei. Industria aeronautică rusă, falimentară după prăbuşirea fostei URSS, încearcă acum să îşi regăsească locul printre primii constructori mondiali. Un prim pas a fost făcut anul trecut, când principalii constructori ruşi - Suhoi, Irkut, Iliuşin, Tupolev - s-au unit şi au format holdingul de stat UAC (Compania aeronautică unificată rusă). Directorul acestui holding, Aleksei Fiodorov, anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că Rusia va produce până în 2025 peste 4.500 de avioane civile şi militare. Producţia va asigura Rusiei al treilea loc mondial în rândul producătorilor aeronautici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite