FOTO "Diavolul" poartă gri. Cum se îmbracă cei mai cunoscuţi dictatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda este dictată de politică şi putere, cel puţin în statele unde democraţia lipseşte.  "Diavolul" poată de cele mai multe ori un amestec magic de politică, putere şi poliester, este concluzia unei analize a Foreign Policy asupa ţinutelor a nouă dictatori.

Griul face legea. Costumul kaki purtat frecvent de liderul nord corean, Kim Jong-il, a fost catalogat de ziarul partidului comunist Rodong Sinmun drept "chic", astfel că, cel puţin la el în ţară Kim Jong-il este considerat un icon în modă. Un reporter de la ABC s-a întrebat cu maliţiozitate dacă nu cumva întreaga costumaţie a şefului de stat nord-corean este mai degrabă funcţională, decât aspectuoasă, întrucât maschează o vestă antiglonţ.



Păunul Libiei. Muammar al Gaddafi este, probabil, ultimul om-spectacol din rândul dictatorilor. Stilul flamboyant reflectă întru totul modalitatea sa excentrică de a face poltică. De cele mai multe ori colonelul este văzut purtând robe lungi, înflorate, care fac referire la satul său natoal, o aşezare a beduinilor din mijlocul deşertului libian. Asta dacă nu adoptă o ţinută militară, şi accea pălină de accesorii, cum îi stă bine unui om al armatei. Şi totuşi, cine ar putea uita costumul său de satin de culoare ciocolatei care a atras atebţia asupra disursului său de 90 de minute de la Adunarea Generală a ONU, în care cerea incusiv investigarea asasinării lui Martin Luther King Jr. şi a lui John F. Kennedy.

Liderul nord-coreean Kim Jong II / 7 martie 2010



Dictatorul cu ţinută casual. Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului, este genul de dictator care optează pentru o ţinută minimalistă. Despre celebra sa jacketă kaki se spune că a cumpărat-o cu doar 30 de dolari dintr-un bazar din Teheran. Dispreţul său faţă de cravate, simboluri ale capitalismului occidental, spune multe despre codul de îmbrăcăminte impus de regimul de la Teheran.

image



Fraţii Castro. De zeci de ani fraţii Castro s-au îmbrăcat ca şi mcum ar fi fost mereu gata pentru o luptă de guerilla. În anii săi de început, Fidel Castro acorda o mai mare atenţie vestimentaţiei, poate şi pentru că încerca să facă trecerea de la ipostaza de revoluţionar la cea de om de stat.  Raul, actualul preşedinte al Cubei este adeptul ţinutelor de altădată,m astfel că rar poate fi văzut la constum. De cele mai multe ori, Raul poate fi văzut într-o guayabera, o cămaşă cu m,âneci scurte specifică Americii Latine.

Mahmoud Ahmadinejad a încurajat Iranul să-şi dezvolte programul nuclear de când a devenit preşedinte, în 2005



Garderobă de milioane de dolari pentru un dictator de ţară saracă
. Preşedintele statului african Zimbabwe, fost Rhodesia, Robert Mugabe a ştiut întotdeauna să se îmbrace conform poziţiei sale în stat. Chiar dacă statul african este cunoscut prin creşterea economică negativă şi inflaţia care a atins niveluri record, Mugabe a continuat să se afişeze în ţinute semnate de designeri celebri. Garderoba sa, în valoare de milioane de dolari, a fost furată în 2009.

image
image

Roşu este noul negru: Preşedintele venezuelean, Hugo Chávez, mare fan al culorii roşu şi pentru că aduce aminte de Simón Bolívar, eroul Americii Latine, care purta mereu la gât o eşarfă roşie, cât şi de simbolul comunismului. 



Pregătit de campanie. Yoweri Museveni, liderul Ugandei, a devenit mare fan al pălăriilor, atât de mare fan încât presa i-a sugerat să pună o pălărie pe buletinele de vot.

image



Stilul milităros. Than Shwe, dictatorul de cursă lungă al Burmei, s-a îmbrcat timp de decenii ca şi cum ar fi gata de luptă, cu pantalonii terminându-se deasupra gleznelor şi cu piepul înţesat de medalii. De altfel, Shwe nu pare a renunţa prea curând la rolul să de dicator, fiind deja pregătit să ia cu asalt alegerile din noiembrie.

image



Versatil. Liderul sudanez, Omar Hassan al-Bashir, este poate cel mai versatil dictator. Fie că neagă acuzaţii de crime de război sau îşi arată spijinul pentru Khartoum, acest dictator poate fi rar zărit în aceleaşi haine.

image
image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite