FBI a interceptat conversaţii ale ambasadei israeliene din Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au desfăşurat acţiuni de spionaj împotriva Israelului, un aliat strategic al Washingtonului, susţine un blogger care s-a ocupat de cazul unui translator de la FBI condamnat pentru dezvăluirea de informaţii secrete, informează New York Times, în ediţia online.

Când translatorul FBI Shamai K. Leibowitz a fost condamnat la 20 de luni de închisoare pentru transmiterea de informaţii clasificate acestui blogger, procurorii au dezvăluit puţine lucruri despre acest caz.

Chiar şi după ce Leibowitz a pledat vinovat, judecătorul a spus că nu ştie cu exactitate ce informaţii ar fi dezvăluit."Tot ce ştiu este că e vorba de un caz grav", declara judecătorul Alexander Williams.

Acum, motivul păstrării secretului în jurul primei condamnări într-un caz de dezvăluire de informaţii presei pare clar: Leibowitz, traducător de limba ebraică, a transmis informaţii despre interceptarea de către FBI a convorbirilor ambasadei israliene din Washington.

200 de pagini de conversaţii

Printre persoanele interceptate se numără activişti proisraelieni şi cel puţin un membru al Congresului, conform bloggerului Richard Silverstein.

În primul interviu despre acest caz, Silverstein a dezvăluit date despre acţiuni de spionaj americane care vizau Israelul. Bloggerul susţine că a ars documentele secrete în curtea casei sale din Seattle după ce Leibowitz a început să fie investigat în 2009, însă îşi aminteşte că erau 200 de pagini de conversaţii. Conform stenogramelor, oficialii israelieni se temeau că ar putea fi interceptaţi.


Leibowitz, care a refuzat orice comentariu, publicase documentele pe fondul temerilor despre eforturile agresive ale Israelului pentru a influenţa Congresul şi opinia publică şi în contextul temerilor că statul evreu ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite