FBI, în continuare ţinta spionajului intern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase ani de la arestarea agentului FBI Robert Hanssen, Biroul American de Investigaţii rămâne vulnerabil în faţa spionajului intern, arată un raport al Departamentului de Justiţie american,

La şase ani de la arestarea agentului FBI Robert Hanssen, Biroul American de Investigaţii rămâne vulnerabil în faţa spionajului intern, arată un raport al Departamentului de Justiţie american, înaintat de Inspectoratul General al acestei instituţii.

Situaţia este consecinţa faptului că FBI nu a reuşit să adopte unele măsuri de securitate, cum ar fi urmărirea comportamentului suspect al propriilor angajaţi.
Investigaţia efectuată de către Biroul inspectoratului a încercat să examineze situaţia securităţii interne în cadrul agenţiei, după capturarea lui Hanssen în 2001.

Acesta a recunoscut că a spionat pentru Moscova timp de peste două decenii - mai întâi pentru URSS, apoi pentru Rusia - primind în schimb bani şi diamante. Leandro Aragoncillo a fost arestat în 2005 şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a transmis documente clasificate americane, în efortul de a răsturna guvernul filipinez.

Raportul, care are 41 de pagini, arată că FBI a adoptat cel puţin două măsuri pentru a combate spionajul intern. Astfel, agenţia a înfiinţat o unitate specială pentru detectarea infiltrărilor şi posturi operaţionale în cadrul secţiei de contraspionaj.

Aceste funcţii sunt ocupate de reprezentanţi ai CIA sau de membri ai altor servicii de informaţii din afara FBI, pentru a se asigura "imparţialitatea şi o evaluare obiectivă a informaţiei".
Astfel de măsuri, propuse de Inspectoratul General în 2003, au fost respinse iniţial de FBI.
Raportul subliniază că programul agenţiei de a urmări periodic activitatea angajaţilor suspicioşi nu a dat rezultate, din cauza "tehnologiei defectuoase".

"Credem că FBI-ul trebuie să fie vigilent în încercarea de a detecta şi împiedica spionajul intern, care a avut loc în trecut şi se poate repeta în viitor", se arată în raport. În replică, directorul adjunct al FBI, John Miller, a afirmat că "vom continua să lucrăm cu Biroul Inspectoratului General pentru a face progrese în aplicarea acestor recomandări şi în ceea ce priveşte eforturile noastre vizând acţiunile de spionaj în general". (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite