Extremiştii Europei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populiştii moderni nu mai poartă cămăşi negre şi nu incită la violenţe stradale.

Ce s-a întâmplat oare cu simpaticii locuitori ai micilor ţări din nordul continentului european, care se prezentau drept campioni ai libertăţii şi toleranţei? E adevărat că europenii progresişti nu au dispărut. Dar partidele populiste care mizează pe teama oamenilor faţă de imigranţi, în special musulmani, au obţinut suficientă putere pentru a influenţa agenda politică a unor ţări precum Danemarca, Olanda sau Suedia. Populiştii moderni nu mai poartă cămăşi negre şi nu incită la violenţe stradale. Liderii acestor partide nu au discursuri rasiste, ci vorbesc de libertate şi democraţie. Partidul Libertăţii din Olanda, Partidul Poporului Danez sau Democraţii Suediei se prezintă drept apărători ai civilizaţiei occidentale faţă de principalul său inamic: islamul.

Vorbesc de libertăţile Occidentului, dar Geert Wilders vrea interzicerea Coranului şi a vălului islamic, iar un parlamentar danez nu a ezitat să califice islamul drept „rana Europei secolului al XXI-lea". Suedia este pe cale să urmeze exemplul olandezilor şi al danezilor şi să recurgă la sprijinul populiştilor pentru a avea un guvern. Iar influenţa acestor populişti transcede graniţele. Wilders mai ales este un orator foarte popular la adunările extremei drepte în SUA, Marea Britanie sau Germania. Momentan, populiştii se axează pe islam şi pe imigraţie, dar în viitor ei ar putea să profite de resentimentele tot mai mari împotriva elitelor politice. În aceste condiţii, întrebarea firească vizează măsurile ce trebuie luate. O soluţie ar fi acceptarea partidelor populiste la guvernare pentru a le da responsabilităţi politice.

Atunci liderii lor ar fi nevoiţi să facă dovada competenţelor lor şi să dea dovadă de o anumită reţinere. Pe de altă parte, europenilor ar trebui să li se explice mai bine că fără o imigraţie controlată situaţia ar fi şi mai rea decât în prezent, ţinând cont de scăderea natalităţii. Apoi, este mult mai dificil să ne protejăm societăţile de terorismul islamiştilor radicali fără ajutorul musulmanilor moderaţi care respectă statul de drept.


„Le Temps" (Elveţia)14 octombrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite