FOTO El este eroul care a săpat după minerii chilieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 70 de zile petrecute la o adâncime de 622 de metri, ortacii chilieni sunt scoşi, în sfârşit, la suprafaţă. Lumea întreagă urmăreşte evenimentul.

CITEŞTE ŞI

VIDEO Bucurie! Toţi minerii chilieni au fost evacuaţi din subteran

Jeff Hart este şi el la rândul său un miner. la fel ca şi cei 33 de ortaci care au trăit un coşmar în ultimele luni. Jeff, descris de presa internaţională ca fiind un om masiv şi calm, se ocupa cu forarea de puţuri pentru armata SUA în Afganistan în momentul în care a fost anunţat de situaţia minerilor din Chile. A petrecut 33 de zile de muncă asiduă pentru a-i salva pe cei 33 de ortaci pentru care a găsit într-un târziu o soluţie.

"Trebuie să simţi în tălpi ce anume face utilajul cu care forezi. Este o vibraţie care te anunţă ce spe petrece în pământ" a declarat Hart, potrivit Yahoo.

Potrivit sursei citate, Harte este obişnuit să muncească în condiţii foarte aprige în timp ce operează sistemele de forare. Cu toate acestea, în cazul ortacilor cilieni, rolul său l-a apăsat greu pe umeri. El a povestit că i-a stat inima în loc atunci când sonda sa a ajuns în camera subterană în care se aflau minerii. "Eram foarte tensionat atunci. Nu vroiam să se întâmple ceva rău. Mi s-a oprit inima când am simţit pocnitura care a arătat că am ajuns la tavanul camerei" a spus Hart.

Sonda

La un moment dat, din cauza proastei cartografieri a minei, Hart şi echipa sa au dat peste o grindă de rezistenţă din metal, care a sfărâmat burghiul uriaş folosit la săpături. Aşa că a fost nevoie de echipament nou, care a fost adus cu avionul din Statele Unite. Progresul operaţiunilor a fost oprit atunci timp de mai multe zile, în puţ fiind coborâţi magneţi puternici pentru a scoate bucăţile de metal rămase.

Personalul care a alcătuit echipa care a lucrat pentru forarea tunelului spre mineri a declarat totodată că Heart este "cel mai bun în branşă".

Heart a devenit un erou naţional în Chile. El a reuşit să foreze la până la doar 65 de centimetri deasupra tavanului camerei în care se aflau minerii, fără să provoace prăbuşirea pământului peste aceştia. Un miner neexperimentat, ar fi putut face această greşală cu uşurinţă.

"Am făcut o treabă bună" a declarat simplu, după săparea puţului, Jeff Heart, devenit erou pentru chilieni.

Heart a operat o maşină de forat model T130

Sonda

VEZI MAI JOS CUM A EVOLUAT SALVAREA CELOR 33 DE MINERI:

UPDATE 04.05 Ultimii patru mineri au fost salvaţi. În uralele sutelor de oameni strânşi la faţa locului, Luis Uruza, ultimul dintre cei 33 de mineri a ieşit la suprafaţă.

UPDATE 02.18 Richard Villarroel Godoy şi Juan Aguilar Gaete au ieşit din mină. Numărul celor salvaţi a ajuns la 29.

UPDATE 01.43 Franklin Lobos şi Claudio Acuña Cortés sunt ultimii mineri ieşiţi din mină. Numărul celor salvaţi a ajuns la 27

UPDATE 00.30 José Henríquez González şi Renán Ávalos Silva au fost şi ei scoşi din mină. Numărul celor salvaţi a ajuns la 25.

UPDATE 23:35 Carlos Bugueno, în vârstă de 27 de ani, a fost scos din mină de către echipele de salvatori.

UPDATE 22:55 Samuel Avalos, de 43 de ani, a ieşit şi el din mină.

UPDATE 22.41 Al 21-lea miner care vede lumina zilei se numeste Yonni Barrios, de 50 de ani.

UPDATE 22.13 Dario Segovia, in varsta de 48 de ani, este al 20-lea miner salvat.

UPDATE 21.30 Pablo Rojas este cel de-al 19 miner salvat.

UPDATE 21.10 Esteban Rojas este cel de-al 18 miner scos din adâncurile pământului, la aproape 16 ore de la începerea operaţiunii de salvare.

UPDATE 20.15 La 15 ore de la începerea operaţiunii de salvare a fost scos şi cel de-al 17 miner, Omar Reygadas, în vârstă de 56 de ani.

UPDATE 18.50 La 13 ore şi jumătate, a fost scos şi cel de-al 16 miner. Daniel Esteban Herrera Campos este paramedic, are 27 de ani şi prima persoană pe care a îmbrăţişat-o la suprafaţă.

UPDATE 18.22 A fost scos la suprafaţă şi cel de-al 15 miner, după 13 ore de la pornirea operaţiunilor. Victor Antonio Segovia Rojas, de 48, este "scriitorul" care a ţinut un jurnal amănunţit cu detaliile zilelor pe care cei 33 de mineri le-au petrecut în străfundul minei San Jose, din Chile.

UPDATE 17.30 La 12 ore de la debutul acţiunii de aducere a minerilor la suprafaţă, a venit şi rândul celui de-al 14-lea miner să vadă lumina zilei. Victor Zamora Bugueno, de 33 de ani, a fost întâmpinat de soţie şi de băieţelul său. Lacrimile de bucurie n-au întârziat să apară. Cunoscut drept "poetul", el se declară Bob Marley.

UPDATE 16.55 La aproape 12 ore de la începerea operaţiunilor de scoatere a minerilor din subteran, cel de-al 13 miner a fost adus la suprafaţă. Momentul în care a ieşit din capsulă, Foreman Carlos Barrios, de 27, a fost extrem de emoţionant. El a fost primit cu ovaţii şi îmbrăţişări.

UPDATE 16.35 La peste 11 ore de la începerea operaţiunii de salvare de la mina San Jose, din Chile, 12 mineri au văzut lumina zilei. Ceilalţi 21 îşi aşteaptă rândul. Cel de-al 12 lea miner scos este Edison Pena. El are 34 de ani, este pasionat de fitness şi se declară fan Elvis Presley.

UPDATE 15.22 Preşedintele chilian şi cel bolivian au stat de vorbă cu echipa de intervenţie şi i-au felicitat pe cei care se ocupă de operaţiunile de salvare. Ei au salvat unul dintre minerii care au fost salvaţi şi care este din Bolivia. Inconjurat de familie şi prieteni, tânărul a spus că sunt prea multe coincidenţe care i.au marcat viaţa. El a aborat steagul Boliviei şi a povestit că experienţele pe care le-a trăit în cele două luni blocat în subteran sunt de nedescris, că au fost la extremă.

Cei doi preşedinţi stau de vorbă, pe rând, cu fiecare din minerii salvaţi şi care se află în spitalul de campanie, amenajat în tabără.

UPDATE 15.15 După mai bine de 10 ore de la începerea operaţiunii de salvare a fost adus la suprafaţă şi cel de-al 11 miner. Jorge Galleguillos are 56 şi pentru că este hipertensiv a primit imediat tratamentul adecvat.

UPDATE 14.55 Al zecelea miner a fost salvat de echipa de intervenţia de la mina San Jose. Este vorba de Alex Vega, în vârstă de 31 de ani, transmite CNN. Operaţiunile de salvare continuă, până ce vor fi scoşi şi ceilalţi 23 de mineri blocaţi la 622 de metri adâncime, în pământ.

UPDATE 14.30 Are 63 de ani şi este cel mai în vârstă dintre minerii blocaţi la San Jose. Odată ieşit la suprafaţă, Mario Gomez a căzut în genunchi şi a început să mulţumească ţinând strâns la piept steagul chilian. Bărbatul a fost ajutat să se ridice, după care şi-a îmbrăţişat soţia, Lilianete Ramirez

UPDATE 12.45 Claudio Yanez, în vârstă de 34 de ani, a fost adus la suprafaţă cu capsula Phoenix. El este supranumit "Fumătorul", pentru că, pe parcursul celor 68 de zile petrecute în mină, a cerut în repetate rânduri să-i fie trimise pachete de ţigări. Însă, minerul a trebuit să-şi satisfacă viciul cu plasturi de nicotină coborâte la 622 de metri adâncime, în condiţiile în care ministrul de resort din Chile a refuzat să aprobe trimiterea pachetelor de ţigări. Bărbatul de 34 de ani a rugat oficialii să-i trimită şi fotografii cu cele două fiice ale lui, care l-au aşteptat cu nerăbdare la ieşirea din mină. După ce şi-a îmbrăţişat membrii familiei, chilian a mulţumit, în parte, fiecărui membru al echipei de salvare.

25 de mineri îşi aşteaptă, în continuare, rândul la călătoria spre suprafaţă cu capsula Phoenix.

UPDATE 12.20  Jose Ojeda, în vârstă de 46 de ani, a fost ridicat la suprafaţă. Pe parcursul celor două luni şi ceva petrecute în mina, mai multe tuburi cu medicamente au fost coborâte la 622 de metri adâncime în pământ, pentru Ojeda, bolnav de diabet.

UPDATE 11. 45 Al doilea miner scos la suprafaţă, Mario Sepulveda, în vârstă de 40 de ani, a oferit primul interviu televiziunii naţionale din Chile, TVN, miercuri, după salvarea sa. El a atras atenţia că "lucrurile nu pot rămâne aşa, multe trebuie să se schimbe", făcând referire la condiţiile precare de siguranţă în muncă, existente în Chile.

Totodată, Sepulveda a cerut să fie tratat, în continuare, ca ceea ce e este - un simplu miner. "Singurul lucru pe care îl cer (publicului) este să nu fim trataţi ca artiştii sau ca reporterii. Vreau să fiu considerat tot Mario Antonio Sepulveda Espinace, muncitor - miner".

Chilianul a recunoscut că cele două luni petrecute în întuneric au reprezentat o luptă continuă pentru supravieţuire: "L-am avut alături pe Dumnezeu şi l-am avut alături pe Diavol. S-au luptat şi Dumnezeu a câştigat".

UPDATE 11. 23 Osman Araya este al şaselea miner scos la suprafaţă. Salvarea lui a fost uşor întârziată de o problemă tehnică întâmpinată la capsula Phoenix, reparată între timp de echipa de intervenţie.

UPDATE 10.25 Un elicopter cu patru dintre minerii salvaţi a părăsit zona.

UPDATE 10.14 Cel mai tânăr membru al echipei de mineri din Chile, Jimmy Sanchez, în vârstă de 19 ani, a fost extras cu capsula Phoenix. Sanchez a ieşit zâmbind la suprafaţă, unde era aşteptat de tatăl său.


Jimmy Sanchez, îmbrăţişat de tatăl lui (captură CNN)

Jimmy Sanchez, îmbrăţişat de tatăl său FOTO: Captură CNN

UPDATE 09.17 Bolivianul Carlos Mamani (foto), în vârstă de 23 de ani, este al patrulea miner care a ieşit la suprafaţă, din mina San Jose, din Chile. Mamani a fost întâmpinat de echipa de salvare, precum şi de preşedintele chilian, Sebastian Pinera, care asistă, în continuare, la operaţiunea de salvare.

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a promis că-l va ajuta pe Mamani, care lucra în mina San Jose de numai cinci zile când s-a surpat galeria care i-a  blocat pe cei 33 de mineri, la 622 de metri adâncime în pământ.

Jimmy Sanchez, în vârstă de 19 ani, este următorul pe listă care va fi extras cu capsula Phoenix. El este cel mai tânăr membru al echipei de mineri.

image

UPDATE 08.08 Al treilea miner, Juan Illanes, în vârstă de 52 de ani, a ajuns la suprafaţă. Operaţiunile de salvare continuă, ceilalţi 30 de mineri blocaţi în mina San Jose aşteptându-şi rândul pentru a fi transportaţi la suprafaţă cu capsula Phoenix.

UPDATE 07.10  Mario Sepulveda a fost scos la suprafaţă. La fel ca şi minerul dinainte, Mario poartă o pereche de ochelari speciali pentru a fi protejat de lumina reflectoarelor. El şi-a îmbrăţişat soţia în uralele mulţimii şi a mulţumit salvatorilor săi. "Sunt foarte fericit" a declarat Mario.

UPDATE 06.56 Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, a făcut primele declaraţii: "Am promis că îi vom căuta până îi găsim. Putem să ne simţim mândri că suntem chilieni". Al doilea miner care va fi scos la suprafaţă se numeşte Mario Sepulveda, de 40 de ani.

UPDATE 06.17 Al doilea salvator, Roberto Rios, coboară în mină după următorul miner

UPDATE: 06.11 Primul miner a ieşit la suprafaţă. A fost întâmpinat cu urale de către membrii familiei. El este Florencio Avalos, în vârstă de 31 de ani. El a stat alături de colegii săi timp de două luni după ce o galerie s-a surpat blocându-i la 622 de metri adâncime.

image

UPDATE 06.00: Florencio Avalos, în vârstă de 31 de ani, este primul miner care va fi ridicat la suprafaţă. Familia lui a fost dusă deja în apropierea gurii de ieşire a capsulei. .Momente de tensiune în timp ce capsula este ridicată. Până va ajunge la suprafaţă, ar putea dura 15 minute.

UPDATE 05.46: Manuel Gonzalez a ajuns la minerii blocaţi în subteran. El a fost îmbăţişat de unii dintre aceştia şi primit cu bucurie. Unul dintre mineri va fi curând urcat în capsulă. Minerii vor fi scoşi rând pe rând. Cum vor ieşi, se vor alătura propriilor familii care-i aşteaptă la suprafaţă apoi vor ajunge în grija medicilor.

UPDATE 05.32 Capsula salvatoare a suferit unele defecţiuni la uşa de acces, în timpul testului, însă a fost reparată. Capsula a început să coboare în subteran. La bord se află Manuel Gonzalez, membru al echipajelor de salvare.Rolul său va fi de a-i ghida pe cei 33 de mineri prinşi în subteran. Înainte de a coborâ, Manuel a primit indicaţii de la preşedintele Sebastian Pinera.

UPDATE: 04.08 Iată ordinea preliminară a primilor mineri care vor fi scoşi la suprafaţă: Florencio Avalos, Mario Supulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, José Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gómez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Ávalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Carlos Aguilar, Raúl Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona, Luis Urzúa.

UPDATE 04.00: Capsula a fost coborâtă fără ocupant pentru teste.

UPDATE 03.30: Peste o oră capsula va fi coborâtă.

UPDATE 02.07: Potrivit CNN, s-a stabilit care vor fi primii patru mineri extraşi din mină. Aceştia sunt Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Carlos Mamani şi Juan Illanes. Capsula va fi coborâtă peste două ore în tunelul săpat către mineri.

Faza cea mai delicată o reprezintă ascensiunea capsulei salvatoare foarte înguste, pe o distanţă de 622 de metri, ce aduce, pe rând, câte un miner la suprafaţă, deoarece există oricând pericolul unor alunecări de teren. „Ne confruntăm cu riscul ca unele roci să se desprindă, blocând avansarea capsulei ce are un diametru de numai 53 de centimetri, într-un puţ la fel de strâmt, cu un diametru de cel mult 70 de centimetri", explică Omar Gallardo, inginer în mine de la Universitatea din Santiago.

„Îmbrăcarea primilor 50 de metri ai puţului cu tuburi de oţel a redus acest risc. Roca pare dură, dar a fost important ca nacela să fie testată şi ca ea să-şi facă bine treaba acum", a mai spus specialistul. Testele de „deplasare" făcute luni cu o capsulă goală s-au desfăşurat foarte bine, a dat asigurări şi Ministerul Minelor. În plus, în cazul unei probleme neaşteptate, minerul poate detaşa habitaclul capsulei şi poate reveni în adânc lent, cu ajutorul roţilor amplasate în părţi. Fiecare dintre cei 33 de „prizonieri" va purta, pe timpul călătoriei spre suprafaţă, un „bio-ham", ca al unui cosmonaut, prevăzut cu electrozi ce le monitorizează frecvenţa cardiacă, pe cea respiratorie şi consumul de oxigen.

Nacela salvatoare se numeşte Phoenix (precum pasărea legendară care a renăscut din propria cenuşă), are o lungime de patru metri şi cântăreşte 450 de kilograme. Trasă cu macaraua, ea are o „viteză" ceva mai mică decât a „unui ascensor vechi", potrivit calculelor presei chiliene.

48 de ore cruciale

Mai există însă o problemă de care autorităţile şi familiile ortacilor se tem: în orice moment, oricare dintre mineri poate face un acces de panică sau poate cădea victimă a stresului, riscând bunul mers al operaţiunilor salvatoare. Şi nici nu ar fi de mirare, dat fiind că ei trăiesc, de la 5 august, un adevărat coşmar, blocaţi în subteranul minei de aur, departe de lumina soarelui. Tocmai din acest motiv, li s-au trimis din timp ochelari de soare, iar doctorii le-au interzis să deschidă ochii când ajung la suprafaţă, timp de cel puţin 15 minute. „Voiajul" fiecăruia din adâncurile întunecate către suprafaţă, incluzând timpul de pregătire pentru fiecare călătorie, durează aproximativ o oră.

Cu toate acestea, specialiştii şi autorităţile estimează că întreaga operaţiune poate dura chiar două zile. Pe parcursul perioadei de captivitate, minerii au fost sfătuiţi de medici să-şi menţină condiţia fizică, astfel că, într-un întuneric aproape desăvârşit, au făcut exerciţii fizice ce au inclus şi sărituri cu o coardă specială. În timpul operaţiunii de salvare, salvatorii îi vor ţine pe mineri „ocupaţi", ei comunicând în permanenţă prin radio datele biometrice pe care le văd pe un mic monitor, a menţionat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich.

Primii şi ultimii

Captivi în inima minei San Jose Foto: Epa

Captivi în inima minei San Jose Foto: Epa

Autorităţile chiliene au anunţat „programul" şi ordinea în care se desfăşoară aducerea la suprafaţă a celor 33 de bărbaţi. Primii vor fi cei mai „descurcăreţi", capabili să reacţioneze cu promptitudine la orice problemă, urmaţi de cei „slabi", emotivi sau cu o sănătate nu foarte solidă. În fine, ultimii sunt cei „puternici", calmi, în stare să aştepte cu răbdare să le vină rândul.

Potrivit Postului de televiziune francez TF1, la sfârşitul săptămânii trecute, minerii au oferit o imagine exemplară de solidaritate, cedându-şi unii altora locul „la suit". Presa britanică a relatat însă că acum două zile, nerăbdători de a scăpa în sfârşit de dramaticul „prizonierat", ortacii s-au luat la harţă. Ordinea revenirii la lumina soarelui poate fi schimbată în orice moment de experţii minieri şi paramedicii care urmează să coboare în adâncuri, pentru a estima cu exactitate starea în care se află ortacii. Odată „extraşi", ei sunt transportaţi, prin tuneluri similare celor folosite la meciurile de fotbal, până la ambulanţe care-i duc la un spital special pregătit în acest sens.

"Roca pare dură, dar a fost important ca nacela să fie testată şi ca ea să-şi facă bine treaba acum."
Omar Gallardo inginer în mine de la Universitatea din Santiago

Susţinere de la Papă

Lupta miraculoasă a minerilor din Chile pentru supravieţuire le-a adus mesaje de încurajare din toată lumea, inclusiv de la Papa Benedict al XVI-lea. De asemenea, cei 33 de ortaci au primit câte un tricou din partea echipei de fotbal Real Madrid, semnat de fiecare jucător al echipei în parte.

„Eroii zilei" pentru jurnalişti

Eliberarea celor 33 de mineri chilieni reprezintă, în aceste momente, unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale, ceea ce face ca acoperirea mediatică să fie de excepţie. Posturile de televiziune se „bat" pentru obţinerea unor interviuri în exclusivitate cu oricare dintre ortacii scoşi la suprafaţă. Preţul oferit pentru un astfel de interviu este de ordinul miilor de dolari.

Jurnaliştii se întrec în a prezenta, cu lux de amănunte, povestea dramatică a celor 33 de bărbaţi, precum şi momentele ulterioare eliberării lor (minerii au cerut, în mod expres, ca în primele ore petrecute la lumina soarelui, alături de familii, să le fie respectată intimitatea). Autorităţile chiliene au promis, totuşi, câteva „imagini oficiale".

Potrivit presei locale, cel mai mare număr de jurnalişti l-a trimis Japonia, dar nici postul BBC nu stă rău, cu o echipă formată din 50 de persoane. La rândul său, Discovery Channel pregăteşte un serial cu epopeea ortacilor blocaţi în adâncuri timp de 70 de zile.

Citiţi şi:

FOTO Real Madrid le-a trimis tricouri cu autografe chilienilor blocaţi în mină

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite