Extrădat la Tribunalul de la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia va compărea astăzi în faţa unui judecător al TPI După nouă zile de detenţie în Serbia, extrădarea lui Karadzici la Haga a fost aprobată de

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia va compărea astăzi în faţa unui judecător al TPI

După nouă zile de detenţie în Serbia, extrădarea lui Karadzici la Haga a fost aprobată de Ministerul de Justiţie şi de tribunalul districtual de la Belgrad.

Operaţiunea a început marţi noapte la ora 4:45, când o coloană de maşini a părăsit sediul tribunalului special din Belgrad, unde Karadzici se afla din 21 iulie.

La bordul uneia dintre maşini se afla şi fostul lider al sârbilor bosniaci. Ieri-dimineaţă a ajuns, la bordul unui avion, la Rotterdam, în Olanda, de unde a fost transferat într-un elicopter care l-a transportat la Haga.

Avocaţi greci îşi oferă serviciile

Avocatul lui Radovan Karadzici a recunoscut că nu a trimis niciun recurs pentru întârzierea transferării clientului său la TPI. Acesta era singurul mod de a întârzia plecarea sa din Serbia, pentru a-i permite familiei sale din Bosnia să îl viziteze.

Un grup de avocaţi din insula Creta intenţionează să-l viziteze la Haga pe suspectul de crime de război Radovan Karadzici şi se oferă să-l reprezinte gratuit în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Audiat de judecătorul Alphons Orie

Karadzici va fi audiat pentru prima oară astăzi, la ora 16:00, de judecătorul olandez Alphons Orie. Va fi întrebat cum pledează pentru cele 11 capete de acuzare de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Acuzatul nu este obligat să răspundă imediat şi va putea folosi termenul legal de 30 de zile.

Următoarele etape juridice

La audierea iniţială ar putea fi însoţit de un avocat agreat de TPI sau i se va da unul din oficiu. În cazul, improbabil, în care ar pleda vinovat de toate capetele de acuzare, Karadzici ar evita procesul şi judecătorii nu ar mai avea decât o audiere, pentru stabilirea pedepsei.

În caz contrar, şi dacă acuzatul este declarat apt din punct de vedere medical, va începe faza de pregătire a procesului, în faţa unor judecători numiţi special, în cursul căreia apărarea va asculta elementele de dovezi eventual secrete, care au permis stabilirea actului de inculpare.

Karadzici riscă închisoarea pe viaţă, pentru că TPI nu prevede pedeapsa capitală.

Condiţii demne de un hotel de trei stele

Celulele închisorii Scheveningen oferă condiţiile de cazare asemănătoare unui hotel de trei stele.Karadzici va avea la dispoziţie un pat, scaune confortabile, o masă, un şifonier, un televizor, chiuvetă şi duş. Dacă decide să se apere singur va mai beneficia de un birou special cu telefon, calculator şi un separeu rezervat discuţiilor "tête-à-tête".

De asemenea, poate merge în atelierul de arte, în sălile de sport, la bucătărie sau în sălile de joc şi poate face câteva cumpărături la magazinul închisorii. Când sărbătoresc ceva, deţinuţii îşi organizează ei înşişi un banchet. Plătesc şi le poate parveni din bunătăţile Balcanilor: carne preparată, pâine, patiserie etc. Nu le lipseşte nici un pahar de vin de Dalmaţia, deşi regulamentul centrului interzice alcoolul.

Genocidul este o crimă foarte greu de dovedit din punct de vedere legal, pentru că trebuie să dovedeşti această intenţie
Avril McDonald,
expertă în drept umanitar
internaţional la Haga.

Incidente la mitingul de la Belgrad

Poliţia sârbă a recurs la gaze lacrimogene marţi seară, pe străzile adiacente Pieţei Republicii din centrul Belgradului, unde se încheia mitingul de susţinere a lui Radovan Karadzici. Intervenţia a avut loc după ce un grup de circa 100 de tineri a atacat forţele de ordine. Cel puţin 20 de persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite