Exclusiv: Un expert american vorbeşte despre jocurile de pe scena politicii americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ann Stone, consilier independent din partea Departamentului de Stat american, dezvăluie pentru "Adevărul" informaţii despre strategiile candidaţilor la preşedinţia

Ann Stone, consilier independent din partea Departamentului de Stat american, dezvăluie pentru "Adevărul" informaţii despre strategiile candidaţilor la preşedinţia SUA.

Adevărul: Vorbiţi-ne despre culisele cursei prezidenţiale de anul acesta.

A.S.: Pentru ca McCain să câştige nominalizarea republicană, au avul loc nişte maşinaţiuni. Senatorul de Arizona le-a spus suporterilor lui să susţină un alt candidat, în unele dintre alegerile primare, pentru a-l opri pe principalul său rival. Politica e un joc. McCain şi-a dat seama de la început că cel de care trebuia să se teamă cel mai mult era cel care avea cei mai mulţi bani - Mitt Romney.

Primul test a fost Iowa, iar singura persoană în stare să-l oprească pe Romney în Iowa era Huckabee. Se ştia că el nu va putea obţine nominalizarea, dar putea câştiga Iowa, aşă că McCain, dar şi ceilalţi candidaţi le-au spus susţinătorilor să-l voteze pe Huckabee, ca să-l oprească pe Romney.

Uneori trebuie să faci planuri pe termen lung şi mişcări strategice, care, chiar dacă nu par să fie în interesul propriu, de fapt sunt.

- Credeţi că succesul lui Obama la adunările preelectorale se datorează unei echipe de campanie mai bune sau pentru că este ceea ce unii numesc un candidat charismatic?

- Ambele. Oamenii spun că dacă îl auzi pe Obama vorbind rămâi cu gura căscată. Discursurile în sine nu sunt grozave, în schimb felul în care el le rosteşte, da.

- Pe cine credeţi că ar putea Obama să aleagă pentru poziţia de vicepreşedinte? Dar McCain?

- În tabăra lui Obama se rosteşte des numele senatorului de Virginia, Jim Webb. Pe de altă parte, Obama a avut probleme cu votul hispanicilor, care a mers mai ales la Clinton. O altă posibilitate pentru Obama ar fi să-l aleagă drept coechipier pe Bill Richardson.

McCain ar trebui să aleagă pe cineva tânăr. Posibil pe Pawlenty, guvernatorul de Minnesota, dar locuitorii acestui stat nu-şi doresc asta, Mark Sanford, actualul guvernator de Carolina de Sud, fostul congresmen Robert Portman, Michael Steel, un politician de culoare de succes, foarte inteligent şi plin de energie, poate pe Elizabeth Dole. Nu cred că o va alege pe Condi Rice.

- Ar putea Obama să o aleagă pe Hillary Clinton?

- Să ai doi candidaţi non-tradiţionali pe buletinul de vot ar fi cam riscant. Dacă ai fi Barack Obama, ţi-ai dori să-l vezi pe Bill Clinton mişunând prin Casa Albă timp de patru ani? Nu prea cred. Unii spun că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, Obama ar trebui să angajeze un degustător pentru mâncare.

- Pe ce aspecte ar trebui să se concentreze echipele de campanie ale lui Obama şi McCain, pentru a se asigura că cel pe care-l susţin câştigă în noiembrie?

- McCain ar trebui să sublinieze faptul că are mai multă experienţă în probleme de securitate naţională. Obama ar trebui să se concentreze pe mesajul de schimbare, pe faptul că îi poate aduce pe americani laolaltă, că e mai bun în problemele sociale. Dezavantajele lui McCain sunt vârsta înaintată şi faptul că vrea să ne ţină în Irak 100 de ani. La Obama, lipsa de experinţă în politica externă.

- Credeţi că decizia lui Bob Barr de a candida va reprezenta o problemă pentru McCain?

- Nu ştim cât de mult îl va afecta, dar va fi o problemă similară cu cea avută de Al Gore cu Ralph Nader. Rămâne de văzut cât la sută din voturi va reuşi să smulgă Barr de la McCain şi în care dintre state, pentru că în multe state cursa e foarte strânsă.

- Faptul că Hillary a candidat va reprezenta un exemplu pentru femeile din SUA şi din întreaga lume?

- Absolut, ea va inspira şi alte femei, probabil mai multe vor avea curajul să candideze. SUA sunt gata pentru o femeie preşedinte, doar că oamenii n-au fost siguri că Hillary a fost cea mai potrivită.

- A constituit un avantaj sau un dezavantaj faptul că e soţia lui Bill?

-A fost un avantaj pentru că a ajutat-o să strângă bani pentru campanie, şI un dezavanjaj pentru că a spus unele lucruri care i-au făcut rău ei.

- Ar fi ajuns ea până aici dacă ar fi fost o femeie ca oricare alta?

- Printre apropiaţii familiei Clinton circulă o glumă: Bill îi arată lui Hillary un bărbat care lucrează la o benzinărie şi îi spune: "Gândeşte-te că ai fi fost măritată cu el, şi nu cu mine, şi că nu ai fi fost soţie de preşedinte". Iar Hillary răspunde: "Nu, Bill, tu nu înţelegi, dacă n-aş fi fost soţia ta, tu ai fi fost în locul acestui om".

Obama şi McCain, candidaţi redutabili

Ştiţi probabil istoria despre McCain pe care, după patru ani de închisoare , tatăl său, un amiral cu influenţă, a vrut să-l ajute să fie eliberat. Dar McCain a spus că nu vrea să plece, nu până şI ceilalţI sunt eliberaţi.Asta înseamnă că este un om integru. Pe de altă parte, Obama este întruchiparea visului american.A pornit-o de jos şi iată unde a ajuns, este incredibil. Pentru comunicatatea afro-americană este un exemplu extraordinar. Obama are o idee grozavă în legătură cu ceea ce vrea să facă.Dacă va reuşI să aducă oamenii laolată, să-I facă să treacă peste bariere, ar fi grozav. Are atitudinea potrivită, ceea ce reprezintă primul pas spre succes.

Ann Stone s-a impus la Washington

Consilier independent pe lângă Departamentul de Stat al SUA, activistă a mişcării feministe şi expert în sistemul electoral american, Ann Stone este considerată una din cele 75 de femei care au schimbat stilul politicii SUA.

Echipa de campanie a lui John McCain i-a propus să i se alăture, pentru a-l ajuta pe senatorul de Arizona să câştige în noiembrie. Deşi nu a acceptat încă, ia în considerare această variantă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite