"Excesele" puşcaşilor americani, la Curtea Marţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ofiţer şi un caporal din corpul puşcaşilor marini au fost trimişi în faţa Curţii Marţiale pentru a da socoteală în legătură cu rolul jucat în masacrul de la Haditha - Irak din

Un ofiţer şi un caporal din corpul puşcaşilor marini au fost trimişi în faţa Curţii Marţiale pentru a da socoteală în legătură cu rolul jucat în masacrul de la Haditha - Irak din noiembrie 2005, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 24 de irakieni, printre care femei şi copii. Tragedia de la Haditha este considerată cea mai gravă crimă de război reproşată armatei americane în Irak.

Locotenent-colonelul Jeffrey Chessani, care comanda unitatea puşcaşilor marini prezenţi în satul Haditha în momentul producerii tragediei, va trebui să răspundă în faţa unui juriu militar la acuzaţiile de a nu-şi fi îndeplinit "datoria de ofiţer" şi de a nu fi respectat un ordin legal.

Lui i se reproşează mai ales că nu a raportat cu exactitate faptele superiorilor săi şi că nu a anchetat incidentul. Scandalul a fost dezvăluit de săptămânalul "Time" în martie 2006, obligând armata să deschidă două anchete interne, dintre care una a condus la procedura judiciară.

Chessani, care are cel mai înalt grad din corpul puşcaşilor marini aduşi în faţa Curţii Marţiale de la războiul din Vietnam încoace, a participat la audieri preliminare în mai şi iunie la Camp Pendleton, cea mai mare bază din lume a acestui corp de armată, aflată la 130 de kilometri sud de Los Angeles.

La rândul său, caporalul Stephen B. Tatum va fi judecat de Curtea Marţială pentru "omor din culpă, punere în pericol a altor vieţi şi agresiune cu circumstanţe agravante". El fusese inculpat anterior pentru crimă şi ucidere prin imprudenţă, dar s-a renunţat la aceste capete din acuzare.

Decizia de a-i trimite pe cei doi în faţa Curţii Marţiale a fost luată de generalul James Mattis, comandantul de la Camp Pendleton, unde se instrumentează cazul. Locotenent-colonelul Chessani riscă până la trei ani de detenţie, dacă va fi declarat vinovat. Nu se ştie deocamdată care ar fi pedeapsa pentru Tatum.

O zi tragică

Faptele s-au produs pe 19 noiembrie 2005, după ce un militar american a fost ucis de o bombă artizanală în satul Haditha, la 260 de kilometri vest de Bagdad.

Potrivit avocaţilor militarilor, rebeli ascunşi în case au început apoi să tragă şi s-a declanşat o luptă, fără să se încalce regulile de deschidere a focului fixate de Înaltul Comandament. Potrivit acuzării, nu existau insurgenţi acolo, iar militarii s-au lansat timp de trei ore într-un adevărat episod de crime cu sânge rece pentru a-şi răzbuna camaradul, ucigînd chiar şi cinci ocupanţi ai unui taxi. Printre victime au figurat 10 femei şi copii.

Armata americană este implicată într-o serie de scandaluri, mai mulţi militari fiind suspectaţi că ar fi ucis sau maltratat cu sânge rece civili irakieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite