Evoluţia activităţii vulcanice, greu de prezis - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre efectele activităţii vulcanice asupra umanităţii, ziua de doliu naţional din China sau contractul pentru construcţia unei hidrocentrale în Brazilia. Printre alte subiecte, ultimul dictator argentinian a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, iar SUA pune presiune pe Netanyahu

Evoluţia activităţii vulcanice, greu de prezis. Erupţia vulcanică din Irlanda nu este una de proporţii, însă norul ce cenuşă de deasupra Europei a ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte activitatea umană în raport cu schimbările imprevizile ale pământului, scrie The Washington Post. Problema este dacă autorităţile sunt pregătite să facă faţă şi să se adapteze evenimentelor de acest tip, care nu dăunează doar companiilor aeriene, dar pot afecta şi climatul pe o perioadă mai mare de timp.

Lukaşenko: Preşedintele kîtgîz este în Belarus. Preşedintele Kurmanbek Bakiyev, care a fost dat jos de la putere, s-a refugiat în Belarus, în timp ce guvernul interimar din ţara sa încearcă să reinstaureze ordinea în urma unei revolte violente, scrie Voice of America. Bakiyev a părăsit capitala Bishkek, îndreptându-se către Jalalabad pe 7 aprilie în timpul unor proteste violente soldate cu 84 de morţi. Preşedintele Alexander Lukaşenko a anunţat că Bakiyev şi familia lui se află sub protecţia sa.

China: Zi de doliu naţional pentru victimele cutremurului.
China a decis să ţină o zi de doliu naţional în semn de respect pentru cei care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului de 6,9 grade pe scara Richter. Bilanţul oficial a ajuns în acest moment la 2.039 de morţi, scrie BBC. Sute de mii de oameni au rămas fără case, iar ajutoarele se îndreaptă către cea mai afectată zonă, oraşul Jiegu.

Brazilia vinde un contract pentru construcţia unei hidrocentrale.
Un consorţiu de nouă companii a câştigat dreptul de a construi o hidrocentrală pe cursul unui afluent al Amazonului, în Brazilia, potrivit BBC. Regulator pieţei electrice din Brazilia a anunţat că Norte Energia va construi barajul Belo Monte. Ecologiştii şi persoanele indigene se opun categoric proiectului. Oficialii susţin că barajul pe râul Xingu este vital pentru dezvoltare, dar criticii susţin că mii de persoane urmează să fie relocate şi că ecosistemul va fi distrus.

Ultimul dictator argentinian, în închisoare pentru 25 de ani.
Ultimul lider al Argentinei (1976 - 1983) a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru implicarea sa în răpirea, torturarea şi uciderea a 56 de persoane într-un lagăr de concentrare clandestin, potrivit The US Daily. Reynaldo Bignone, în vârstă de 82 de ani, a fost condamnat alături de alţi şase foşti ofiţeri ai armatei şi poliţiei pentru oridinele date de torturare a disidenţilor regimului militar.

SUA pune presiune pe Netanyahu. În timp ce Israelul a markat 62 de ani de la câştigarea independenţei, ministrul de Apărarea al ţării, Ehud Barak şi-a avertizat conaţionalii că cea mai mare parte a teritoriului deţinut de statul evreu va trebui să fie cedat palestinienilor. Acesta a mai spus că relaţiile cu Statele Unite ale Americii s-au deteriorat, deşi liderii americani susţin că cele două naţiuni se bucură de relaţii foarte apropiate, scrie agenţia de presă Xinhua.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite