Evgheni Şevciuk: „Vrem un preşedinte legitim la Chişinău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără un lider autoritar în Republica Moldova, dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol nu poate evolua. O spune noul preşedinte al republicii Transnistria, Evgheni Şevciuk.

Preşedintele republicii separatiste din stânga Nistrului a declarat pentru „Adevărul" că nu vede locul României în negocierile privind Transnistria.

„Adevărul": Zilele acestea, la Dublin are loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Care credeţi că este soarta acestor tratative?

Evgheni Şevciuk: E prea devreme să vorbim despre rezultate. Aş vrea să cred totuşi că vom reuşi să ajungem, la masa de negocieri, la anumite înţelegeri datorită cărora vom descâlci ghemul de probleme adunate în timp. E vorba atât despre preocupările cetăţenilor noştri, cât şi ale agenţilor economici. Anul 2012 va fi dedicat soluţionării unor probleme concrete, acumulate în relaţiile dintre Republica Moldova şi Transnistria. Avem multe chestiuni nerezolvate ce ţin de funcţionarea sistemelor financiare ale statelor noastre, de schimbul cultural şi alte domenii. Am vrea să simplificăm procedurile care dau bătăi de cap cetăţenilor simpli. Dacă ne propunem să creăm condiţii, să construim relaţii de bună vecinătate sau să rezolvăm probleme concrete ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci sunt pentru aceste negocieri. Sunt adeptul extinderii dialogului, cu implicarea tuturor părţilor interesate. Dar cel mai important este ca formatul să contribuie, în condiţii de paritate, la rezolvarea problemelor, nu să pună piedici.

Atunci ce credeţi despre o eventuală implicare a României în negocieri?

Nu cred că la etapa actuală este cazul să vorbim despre extinderea formatului de negocieri.

Cum apreciaţi relaţiile de acum dintre oficialii de pe cele două maluri ale Nistrului?

Din păcate, trebuie să constat că în acest moment în Republica Moldova nu există un lider politic autoritar, care ar reprezenta în totalitate ţara. Observăm astăzi la Chişinău divergenţa opiniilor politice. Fiecare partid vine cu propria viziune asupra relaţiilor cu Transnistria. De aceea, pentru o relaţie constructivă, e nevoie cel puţin de un lider ales în mod legitim.

Autorităţile constituţionale afirmă că independenţa regiunii transnistrene nu va fi recunoscută de nimeni. Nici măcar de Rusia. Pe ce mizaţi în aceste condiţii?

Mă bazez pe părerea poporului Transnistriei. Voi ţine cont de ea şi la luarea deciziilor politice, şi la dezvoltarea vectorului extern. Această opinie rămâne neschimbată şi constă în obţinerea independenţei şi recunoaşterea republicii. Acest punct de vedere este reflectat în Constituţia noastră şi a fost clar exprimat la referendumul din septembrie 2006.

Când aţi câştigat alegerile, au existat păreri că venirea dvs. în fruntea republicii autoproclamate ar duce la reîntregirea ţării. Pentru ce fel de statut al regiunii aţi opta?

Repet. Ideea de a forma statul transnistrean, separat de Republica Moldova, a venit exclusiv din iniţiativa cetăţenilor noştri, care şi-au apărat dreptul de a se dezvolta liber şi independent. Este dorinţa poporului şi eu, în calitate de preşedinte al republicii moldoveneşti nistrene, sunt obligat s-o realizez. Decizia de a schimba sau nu statutul Transnistriei este doar în competenţa cetăţenilor săi.

Aţi fost felicitat de vreun oficial de la Chişinău după învestirea în funcţie?

Nu, nu am primit astfel de mesaje.

Cei mai mulţi moldoveni îşi văd viitorul în UE. Vă tentează această perspectivă?

Majoritatea transnistrenilor nu se consideră parte a Republicii Moldova.

Mulţi agenţi economici din stânga Nistrului se plâng că sunt obligaţi să se înregistreze la Chişinău pentru a putea efectua diverse operaţiuni. Ce altceva aţi putea face pentru a le facilita accesul pe piaţa Uniunii Europene sau a Statelor Unite?

Vreau să remarc un lucru. Schema de înregistrare a agenţilor economici a fost inventată şi impusă Transnistriei. Scopul a fost să creeze premise economice pentru a face presiuni asupra noastră, ca să ne constrângă să adoptăm o soluţie politică favorabilă Republicii Moldova. Totodată, s-a urmărit şi extinderea legislaţiei moldoveneşti pe teritoriul nostru. Crearea acestei scheme în 2006 a adus, cum se ştie, consecinţe economice negative şi a afectat, în special, cetăţenii de rând. Problemele sunt resimţite, bineînţeles, şi de agenţii economici din Transnistria. Intenţionăm însă să schimbăm situaţia, la masa de tratative. Sperăm să găsim înţelegere pentru simplificarea exportului producţiei transnistrene în Republica Moldova.

"Poporul Transnistriei îşi doreşte obţinerea independenţei şi recunoaşterea republicii.''

Evgheni Şevciuk

Noul lider al republicii separatiste Transnistria are 43 de ani şi este doctor în ştiinţe economice. Este liderul partidului „Obnovlenie" („Înnoire", în rusă). Deşi nu a fost susţinut deschis de Moscova, aşa cum a fost în cazul lui Anatoli Kaminski, actualul şef al „legislativului", Evgheni Şevciuk, a pus accent în campania electorală pe relaţia cu Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite