Evadare marca Al-Qaida, dejucată de poliţia belgiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile belgiene au prevenit ieri un complot pentru eliberarea din închisoare a unui membru Al-Qaida. Oficialii au declarat că 14 persoane au fost arestate, suspecţii fiind descrişi

Autorităţile belgiene au prevenit ieri un complot pentru eliberarea din închisoare a unui membru Al-Qaida. Oficialii au declarat că 14 persoane au fost arestate, suspecţii fiind descrişi drept militanţi islamişti care încercau să îl elibereze pe tunisianul Nizar Trabelsi, arestat în 2001.

Potrivit surselor oficiale, planul de evadare presupunea folosirea de explozibil. Ieri, la Bruxelles au fost luate măsuri suplimentare de securitate pentru prevenirea unui "posibil atac", potrivit forţelor de ordine. Belgia găzduieşte cele mai importante instituţii ale UE, cartierul general al NATO şi sediile multor companii internaţionale. Securitatea a fost întărită în multe locuri publice, inclusiv aeroporturi, staţii de metrou şi pieţe de Crăciun, deşi autorităţile nu au avut informaţii privind o anume ţintă.

Nizar Trabelsi, care era jucător profesionist de fotbal în Germania, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 2003 pentru tentative de atac asupra unei baze militare din Belgia, în care se aflau soldaţi americani. La proces a ieşit la iveală că Trabelsi îl întâlnise de mai multe ori pe liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, în Afganistan. El urma să amplaseze o bombă într-un camion şi să arunce în aer autovehiculul lângă baza militară Kleine Brogel, situată la circa 160 km de Bruxelles.


Trabelsi a fost arestat la două zile după atacurile din SUA din 11 septembrie 2001. Potrivit avocaţilor săi, Curtea a ignorat remuşcările de care a dat dovadă şi a fost foarte dură cu el pe fondul atacurilor din SUA. (Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite